(VIDEO) Motorul diesel coreean 1.7 CRDi e unul lipsit de probleme, cu excepţia elementelor ce-i asigură ecologia, în viziunea mecanicilor

18 Decembrie 2021, 14:10
Redacţia PiataAuto.md
Motorul diesel 1.7 CRDi e unul din cele mai răspândite pe modelele Hyundai şi Kia de mai bine de un deceniu încoace, fiind foarte popular şi-n ţara noastră, atât pe SUV-urile mărcii, cât şi pe sedanuri sau hatchback-uri. Şi se pare că ingineria lui de bază e una foarte reuşit gândită, fără complexităţi nenecesare, care-i asigură o bună fiabilitate în timp. Elementele ce-i asigură conformitatea cu normele ecologice, însă, sunt foarte pretenţioase şi imperfecte, ele putând fi sursa multor bătăi de cap în exploatare, mai ales dacă sursa nu e căutată unde trebuie.
Aşadar, curăţarea filtrului DPF e una dirijată de un proces fără prea mulţi algoritmi de siguranţă la acest motor. Motorul va încerca adeseori să facă acea curăţare în momente nepotrivite, iar dacă are ghinionul să nu o poată duce până la capăt, se poate ajunge uşor la îmbâcsirea filtrului DPF şi la tot soiul de depuneri pe întreg canalul de evacuare.
Sistemul de recirculare a gazelor EGR este şi el unul care poate da bătăi de cap, prin depunerile pe care le poate forma rapid mai ales la maşinile care nu reuşesc mult timp să cureţe filtrul DPF. Odată ce aici ajung depuneri care uneori pot fi drenate de presiune, acest au şanse să ajungă şi în turbina cu geometrie variabilă Garrett, pe care o pot de asemenea afecta. Din toate aceste cauze, adeseori proprietarii de maşini care au motorul 1.7 CRDi sub capotă ajung la operaţiuni de amputare contraindicată a filtrului DPF şi sistemului EGR.
Ca şi concluzie finală, în general motorul, ca inginerie de bază e unul bun, fără probleme cronice, însă toate aceste elemente adiacente de asigurare a ecologiei necesită urmărirea lor atentă. Fireşte, schimbarea la timp a uleiului e una esenţială, or, motorul care e dezasamblat mai jos de către mecanici a ajuns să-şi dea duhul după ce uleiul nu a fost schimbat o perioadă foarte îndelungată, transformându-se într-o masă vâscoasă fără capacităţi de lubrifiere.
Vezi totul în video-ul de mai jos, în care poţi include şi subtitre dacă ai nevoie, cu traduceri automatizată în limba dorită.
0
33,807
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!