Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Tractorul agricol, cu putere de Bugatti Veyron, care e testat în Ucraina şi care promite să revoluţioneze agricultura prin inginerie genială

16 Decembrie 2021 - 15:03
Redacţia PiataAuto.md
Da, acesta tractor uriaş, dispune de o putere chiar mai mare decât a clasicului Bugatti Veyron, care avea 1,001 CP. Acest utilaj agricol, despre care vorbim azi, are 1,100 CP, dar puterea nu e nici de departe cel mai fascinant lucru în el. Ingineria sa e cu adevărat revoluţionară şi promite să schimbe radical modul în care funcţionează agricultura mecanizată a zilelor noastre. Iar în prezent, 3 asemenea tractoare experimentale sunt testate chiar în Ucraina!
Acestui tractor imens îi spune NEXAT şi chiar dacă testele au loc în Ucraina, producătorul acestui tractor e o companie din Germania, care are acelaşi nume. Ucraina a fost aleasă drept loc de testare pentru că e ţara cu cel mai mult teren arabil de tip cernoziom din lume, germanii menţionând că 25% din cernoziomul întregii lumi se află în Ucraina. Iar noul lor tractor nu e doar un model nou, mai mare sau mai puternic, faţă de ce se crea anterior, ci vine să înlocuiască dintr-o mişcare aproape toate utilajele pe care le aveau fermierii. Cu alte cuvinte, nu vei mai avea de vehicule separate pentru fiecare lucrare specializată, nu vei mai avea nevoie de utilaje anexate la tractor. Totul e cuprins într-un singur vehicul, de 1,100 CP.
Vehiculul uriaş pe care-l vedem are o construcţie modulară, retractabilă în cele mai multe cazuri până la 24 metri — lungime sau lăţime, depinde cum priveşti lucrurile şi ce face utilajul. Nexat stă pe patru şenile, puse pe colţurile construcţiei sale, iar când merge pe drumuri, între locurile sale de muncă, se deplasează longitudinal. Când ajunge pe câmp, însă, întreaga sa lungime devine lăţime a utilajului, iar astfel începe munca eficientă, în care până la 24 metri lăţime de teren arabil este procesat dintr-o singură traversare. Şenilele îl ajută să compacteze mai puţin solul, iar poziţionarea pe extremităţi şi lăţimea sa mai mare îi permite să folosească aceeaşi cale pentru ele de două ori, lăsând mai puţin teren nefolosit pe câmp.
Universalitatea acestui utilaj rezidă din interschimbarea modulară a componentelor ce-i formează acea lăţime a frontului de muncă. Toate sunt compatibile cu tractorul principal şi, pentru că nu au şasiu propriu, sunt semnificativ mai ieftine în achiziţie, fiind cuplate uşor la scheletul marelui tractor şi devenind operabile imediat. Nexat conţine asemenea module pentru absolut toate lucrările necesare unui fermier, pentru tot anul împrejur, şi-l scuteşte de achiziţii de sute de mii de euro în rezultat. Modulele sunt gândite pentru a fi schimbate de către un singur om, fără macarale sau alte intervenţii complexe. Iar în viitorul apropiat schimbările modulelor vor putea fi făcute automatizat, prin aplicaţie de pe telefon. Şi toate aceste utilaje au randament mult mai mare, datorită lăţimii mai mari a utilajului, şi puterii mai mari, care permite prelucrarea simultană pe suprafeţe mai mari şi, implicit, prelucrarea mai rapidă a terenurilor.
Te întrebi, probabil, cum are loc transmiterea puterii mecanice de la motoare la toate aceste utilaje, dacă tot sunt atât de modulare, cum se cuplează arborii cardanici sau ce construcţie presupune toată ecuaţia? Ei bine, totul e genial de simplu. Nexat are două motoare diesel de origine Liebherr, a câte 550 CP, care însumează cei 1,100 CP despre care vorbeam. Dar aceste motoare funcţionează în rol de generatoare de electricitate, nu de propulsie directă.
Astfel, şenilele vehiculului sunt propulsate electric, iar fiecare modul schimbat pe scheletul utilajului, se conectează la reţeaua electrică a acestuia şi are propriile motoare electrice, care îl fac un mecanism autopropulsat, fără nevoia de a primi putere mecanică de la tractorul principal sau nevoia de a se conecta vreun circuit hidraulic. Toate modulele sunt independente şi au nevoie doar de energia electrică a tractorului principal! Deci, se poate spune că acest tractor revoluţionar este, de fapt, electric, doar că electricitatea sa e generată de acele motoare diesel deocamdată, care vor putea opera în viitor şi pe tot soiul de biocombustibili.
Fireşte, ca şi toate utilajele agricole moderne, Nexat are sisteme avansate de identificare a formei câmpurilor, ghidare GPS şi chiar condus semi-autonom, fiind pregătit şi pentru alte actualizări tehnice de viitor în acest sens.
Ideea inginerească e atât de avansată, încât compania care a conceput-o a fost finanţată dintr-un fond special al guvernului Germaniei, apoi şi de Uniunea Europeană, iar dacă testele din Ucraina indică rezultatele aşteptate, în foarte scurt timp vom vedea acest tractor în producţia de serie. Şi, la drept vorbind, conceptul de a avea toate modulele interschimbabile, comunicând între ele, înseamnă că Nexat are toate şansele să facă ceea ce a făcut Apple cu tehnica sa, creând un întreg ecosistem interdependent, care, odată folosit, elimină nevoia de a mai folosi altă tehnică similară.
În video-ul de mai jos, cei de la Nexat prezintă starea actuală a testărilor tractorului lor revoluţionar în Ucraina. Au încredinţat aceste utilaje de test unor fermieri de origine olandeză, care au ferme mari în Ucraina. Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter