Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un entuziast al maşinilor electrice a descoperit că bateria lui VW ID.3 degradează cu 8% în primul an de exploatare, iar VW a confirmat afirmaţia

1 Decembrie 2021 - 14:07
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice, mai ales cele lansate în ultimii ani, se laudă cu cifre tot mai mari de autonomie, care te scapă de senzaţia de anxietate şi te încurajează să le cumperi. Dar până şi cei mai mari adepţi al maşinilor electrice au uneori parte de surprize la exploatarea lor specifică.
Una din particularităţile oricărei baterii litiu-ion e degradarea uşoară în timp. Aici contează foarte mult construcţia bateriei, mai ales din ce e făcut stratul separator dintre anod şi catod. Toate degradează un pic — asta probabil o ştim cu toţii. Dar cât de mult degradează — poate fi o surpriză. Şi, un alt element care accelerează degradarea este utilizarea încărcărilor rapide, dar şi ignorarea ciclurilor de încărcare — dacă descarci complet bateria sau dacă ţii permanent s-o încarci plină, atunci din nou, vei accelera degradarea ei.
Un entuziast de maşini electrice a cumpărat un VW ID.3 nou şi l-a exploatat timp de 1 an, parcurgând peste 22,000 km. Cam 90% din încărcări le-a făcut la prize fast-charge şi restul la prize mai lente. Iar după un an a observat că autonomia nu era atât de mare ca la început, chiar şi conform estimărilor maşinii sale electrice. Entuziastul a diagnosticat maşina cu o aplicaţie scanner, şi a aflat că bateria şi-a redus capacitatea efectivă de la 58 kWh utilizabili la 54.1.
Respectiv, a mers la un service VW pentru o diagnosticare profesionistă unde, după câteva cicluri de încărcări de descărcări ale bateriei i s-a confirmat că, de fapt, degradarea e şi mai mare, de tocmai 8%. Doar 92% din capacitatea bateriei a mai rămas. Iar cei de la VW i-au confirmat că pentru un asemenea regim de exploatare, degradarea de 8% e absolut normală.
E de menţionat, de asemenea, că intensitatea degradării ar trebui să se reducă, adică peste încă un an bateria nu va mai pierde alte 8%, ci mai puţine procente. Însă, totuşi, dacă pierzi deja 8% în primul an, atunci poate şi cifra de autonomie pe care o iei în calcul la achiziţie trebuie gândită prin prisma a cât vei avea peste 1 an, peste 2 şi mai mult?
Cert e că situaţia VW nu a neapărat universală în toată industria. Cei de la Tesla sunt renumiţi pentru o tehnologie mai perfecţionată a bateriilor lor, fapt admirat până şi de şefii VW. Dar aşa cum spuneam, deşi intensitatea degradării diferă de la un producător la altul şi de la un regim de exploatare la altul, procesul e prezent în toate bateriile.

Vezi mai jos video-ul iniţial publicat de entuziastul proprietar al VW ID.3.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter