(VIDEO) Un grup de cercetători de la o universitate din Singapore au inventat bateriile biodegradabile, care ar putea elimina marea problemă a mobilităţii electrice

20 Decembrie 2021, 12:24
Ilie Toma
Când vorbim de automobile electrice şi tendinţa globală spre electromobilitate, cele mai relevante critici sunt aduse bateriilor, atât de partea de metale rare necesare producţiei lor sau de emisii generate în procesul de producţie, cât şi îngrijorarea despre cât de posibilă va fi reciclarea lor ulterioară, mai ales în ţări în care nu există un control strict asupra acestor procese de reciclare. Acum, însă, un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică Nanyang din Singapore a anunţat o invenţie ce promite a fi revoluţionară, sub forma bateriilor biodegradabile!
Bateriile produse de oamenii de ştiinţă acum ca demonstraţie iniţială sunt de grosimea unei foi de hârtie, fiind şi maleabile totodată. Doar această caracteristică de maleabilitate e una ce e căutată de multă vreme de producătorii de smartphone-uri, însă marea revoluţie a acestor baterii e, totuşi, alta.
Electrozii bateriei sunt aplicaţi pe o foaie de celuloză, ambii fiind „unşi” de o parte şi de alta a foliei de celuloză la fel cum am unge untul pe pâine, ca să facem o comparaţie simplificată.
Atât anodul, cât şi catodul, sunt, în esenţă, două tipuri de cerneală care e aplicată pe câte o parte a foliei separatoare de celuloză. Cerneala cu rol de anod are o compoziţie ce conţine zinc şi carbon, iar cerneala cu rol de catod e formată din magneziu şi nichel. Diluantul cernelii permite ca ea să rămână elastică la starea solidă finală, neavând nevoie de o carcasă de protecţie. Peste acele straturi de cerneală se aplică alte straturi de celuloză. Rezultatul e o baterie în formă de coală, efectiv, care poate fi fie din start produsă în formele necesare, fie tăiată ulterior.
Bateria poate fi tăiată şi în timp ce lucrează, or, conceptul ei îi permite croirea de forme, având de suferit doar capacitatea sa din cauza reducerii suprafeţei.
O asemenea baterie revoluţionară de 4 cm x 4 cm poate stoca în ea suficientă energie cât să asigure propulsia electrică a unui mic ventilator electric timp de 45 minute!
Oamenii de ştiinţă din Singapore spun că au folosit acum metalele menţionate drept dovadă a funcţionării, dar, teoretic se pot folosi şi alte materiale. Ideea e că după ce ajunge în sol, o asemenea baterie se dezintegrează în decurs de doar 1 lună, iar componentele ce o formează se regăsesc în formă liberă şi în natură, prin urmare nu se produce o poluare a solului cu acestea.
Vezi mai jos şi un scurt video de prezentare a noilor baterii.
0
1,275
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!