(VIDEO) Un proprietar de Tesla din SUA a parcurs aproape 700 mii km cu ea şi spune tot ce a schimbat la ea în acest răstimp

24 Decembrie 2021, 15:44
Redacţia PiataAuto.md
Există şi proprietari de modele Tesla care se încăpăţânează să atingă cifre uriaşe de parcurs cu maşinile lor electrice. Unul din ei trăieşte în SUA şi a parcurs 425 mii mile cu Tesla sa Model S 70D din 2015, echivalentul a peste 683,000 km. După cum afirmă acesta, maşina sa e una dintre cele care au cel mai mare parcurs de pe teritoriul SUA, iar de curând acesta a fost de acord să-şi aducă maşina la o filmare pentru un canal de YouTube, spunându-le autorilor acestuia şi tot ce a schimbat el la ea timp de 6 ani şi aproape 700 mii km parcurşi. Apropo, proprietarul a făcut atât de mulţi kilometri pentru că a folosit-o aproape ca un taximetru, cursând cu ea ca şofer de Uber.
Dacă la partea estetică maşina încă arată bine pe drumurile americane, atunci la componentele mecanice, lista e uriaşă. Mânerele uşilor, de exemplu, sunt o sursă de probleme constante. Proprietarul acestei Tesla a schimbat 7 mânere consecutiv pe parcursul exploatării.
I s-a schimbat şi întreaga parte de hardware a sistemului multimedia, dar, din fericire, asta s-a făcut pe garanţie. Ecranul din faţa volanului aproape că s-a dezintegrat, adezivul de acolo uscându-se, şi acum încă mai afişează corect, dar arată de parcă are crăpături şi bucăţi de sticlă pe el. Scaunele s-au păstrat relativ bine, dar zona de şezut a scaunului şoferului tot a fost schimbată, din cauza uzurii avansate.
Ei bine, marea întrebare e dacă bateria a fost vreodată schimbată. Răspunsul e afirmativ, a fost. La circa 250 mii mile, sau circa 400,000 km, bateria degradase deja prea mult şi a fost schimbată pe garanţie, or, pe atunci Tesla mai oferea 8 ani garanţie fără limitare de parcurs. Acum, deja, Tesla oferă aceeaşi 8 ani, însă limitează parcursul maxim pentru a beneficia de ea, la acest model în SUA limita de garanţie fiind de doar 150 mii mile, sau 240,000 km.
Această Tesla, fiind folosită atât de intens, în fiecare zi, a parcurs deja 175 mii mile cu noua baterie, sau peste 280,000 km, iar acum bateria se încarcă doar până la 87% şi se opreşte. În condiţii ideale de climă şi călătorie, poate parcurge 200 mile cu o încărcare acum, deci cam 320 km, şi asta în condiţiile în care bateria a fost limitată la viteza de încărcare, pentru a nu se uza prea repede.
Exemplarul de Tesla despre care vorbim are tracţiune integrală şi două electromotoare. Motorul din faţă a fost schimbat pe garanţie. Autorii menţionează că la modelele Performance electromotoarele ies din funcţiune mai repede din cauza sistemul de răcire cu lichid, iar un electromotor nou costă acolo peste 15,000 dolari.
La 300 mii mile, sau circa 480 mii km, această Tesla a avut singura schimbare de plăcuţe de frână şi discuri de frână din viaţa ei. Şi tot atunci s-a schimbat şi compresorul aerului condiţionat. La 375 mii mile, sau peste 600 mii km, aproape toate braţele şi componentele suspensiei au fost schimbate, dar această schimbare e deja una care poate fi iertată la un asemenea parcurs.
Aşadar, e o epopee lungă de schimbări, unele oarecum fireşti, altele mai puţin fireşti. În acest caz proprietarul a avut noroc să nimerească în perioade de garanţie şi astfel n-a simţit cei vreo 20 mii dolari pe baterie şi vreo 15 mii pe electromotorul faţă. Dar, dacă asemenea reparaţii vin în afara garanţiei, atunci pun pe oricine într-o imposibilitate de a continua exploatarea maşinii şi reparaţia devine pur şi simplu ilogică, maşina necesitând a fi dusă la reciclare, efectiv. Iar asta înseamnă o nouă maşină produsă în loc, cu noi emisii asociate procesului de fabricaţie a ei. Şi apoi, simplul fapt că bateria a fost deja schimbată şi că anume producţia bateriei generează cele mai mari emisii de CO2 ne face să ne întrebăm dacă impactul global de mediu al unei asemenea exploatări de maşină electrică a fost mai mic sau mai mare decât a uneia similare cu ardere internă.

Vezi mai jos relatarea despre acest exemplar Tesla din SUA.
0
57,073
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!