(VIDEO) Un şofer din Moldova ne povesteşte din proprie experienţă cum are loc tranzitarea Elveţiei cu camionul pe tren

8 Decembrie 2021, 17:28
Redacţia PiataAuto.md
Acum o săptămână publicam un articol care a trezit un interes deosebit, despre cel mai lung tunel feroviar din lume, tunelul Gotthard inferior, de peste 57 km lungime, dar şi despre viziunea de ansamblu a cărei parte este acel tunel. Acea viziune presupune ca Elveţia să scoată cât mai multe camioane mari de pe autostrăzile sale şi să le pună pe vagoane-platformă de cale ferată, care sunt purtate de trenuri prin ţară, iar astfel camioanele nu scot deloc gaze de eşapament pe teritoriul Elveţiei, iar întregul proces de tranzitare devine mai ecologic şi mai organizat or, locomotiva electrică e singura care consumă energie pentru a transporta zeci de camioane simultan.
În urma acelui articol ne-a scris un şofer de camion originar din Moldova, care a vrut să-i păstrăm numele anonim, dar care, muncind pentru o companie europeană, face foarte des deja asemenea tranzituri cu camionul pe tren. În acel articol noi menţionam că acest principiu de tranzit cu camioanele pe trenuri există de 30-40 ani cel puţin în Elveţia, doar că nu toate căile ferate vechi şi tunelele puteau adăposti camioane de 4 metri înălţime, iar unele căi ferate, din cauza pantelor mari de pe traseu, impun trenurile să transporte mai puţine camioane şi mai lent. Noile tunele, precum Gotthard, asigură coridoare de trecere fără variaţii mari de pantă, mai rapide şi mai eficiente. Şi, deşi noul coridor de 4 metri încă nu operează la întreaga sa capacitate şi viteză, asemenea tranzit deja are loc şi pe aici, şi pe alte rute mai lente din Elveţia.
Şoferul din Moldova ne-a povestit cum are loc un asemenea tranzit în cazul său şi ne-a trimis şi imagini din acest proces. Camioanele urcă în zona Novara din Italia pe asemenea platforme de tren, după cum se poate vedea în video-ul de mai jos. Ele urcă la un capăt şi înaintează spre celălalt, ocupând spaţiile destinate lor şi fiind practic parcate pe aceste vagoane, cu îndrumarea personalului de serviciu.
Camioanele sunt transportate pe şinele de cale ferate pe o distanţă din nordul Italiei, apoi tranzitează întreaga Elveţie de la sud la nord, apoi parcurg şi o parte din Germania, în cazului şoferului din Moldova destinaţia finală fiind oraşul Freiburg din Germania, la peste 400 km depărtare la nord.
Foto: Imagine expediată de şoferul de camion din Moldova, din procesul său de tranzitare a Elveţiei

Toată această călătorie la bordul trenului durează circa 11 ore cu toate procedurile. În acest timp, camioanele stau oprite şi parcate, iar toţi şoferii intră în vagoanele de pasageri, unde au locuri de odihnă. Deci, pentru şoferii de camion, aşa cum spuneam şi în acel articol, aceste 11 ore sunt timp de odihnă în program, nu de lucru.

Şoferul din Moldova ne spune că nu cunoaşte exact preţul acestui serviciu, achitat de compania sa, dar intuieşte că e mai avantajos decât tranzitul pe autostradă în Elveţia, cu toate costurile aferente.
Aşadar, e o metodă de tranzit care deja funcţionează în prezent în Elveţia, iar în următorii ani ea va deveni simţitor mai rapidă şi mai răspândită. Iar cum ieri scriam şi despre tunelul similar ce va lega Italia şi Austria, care va conţine şi el asemenea servicii de tranzit al camioanelor, această metodă de tranzitare va deveni cu siguranţă una tot mai uzuală pe o arie tot mai extinsă a continentului european.

Vezi mai jos cum are loc urcarea unui camion pe o asemenea platformă.
0
6,583
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!