Acesta e cel mai capabil camion de pompieri Tatra, cu tracţiune 10x10, care poate înainta aproape oriunde

31 Ianuarie 2022, 15:26
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, producătorul ceh de camioane Tatra şi-a sporit tot mai mult prezenţa într-o nişă foarte specializată, cea a camioanelor de pompieri ultra-capabile. Fiind un producător cu o experienţă notorie în camioane capabile în înaintarea în cel mai dificil teren, Tatra a transpus această expertiză şi în domeniul camioanelor de pompieri, ajungând să producă nişte camioane fascinante, pe care şi le-ar dori orice detaşament de pompieri.
În ultimii ani forţele de pompieri din Cehia au comandat mai multe asemenea camioane, precum cel de mai jos, despre care vom vorbi azi, care au fost produse în parteneriat cu compania THT Policka, aceasta din urmă asigurând instalarea echipamentelor specializate pentru pompieri. Mai nou, în toamna anului 2021 Germania a mai plasat o comandă de 76 de camioane de pompieri Tatra, care vor fi produse în parteneriat cu compania germană Rosenbauer, camioanele fiind specificate în mai multe variaţii de configurare, iar compania germană asigurând în mod similar prezenţa echipamentelor specializate de pompieri.
Foto: Unul din camioanele Tatra comandate în ultimii ani de pompierii din Germania, produs în Rosenbauer

Revenim, însă, la camionul despre care vorbim azi şi care a fost livrat pompierilor din Cehia, fiind cel mai capabil camion de pompieri Tatra de care beneficiază aceştia în prezent. Camionul e construit pe baza şasiului de Tatra Force 815 şi are o formulă de 10x10, cu 5 punţi, toate cu tracţiune. Primele patru punţi beneficiază de tracţiune permanentă, iar ultima punte e cuplabilă manual la dorinţă. De asemenea, primele două şi ultimele două punţi sunt viratoare.
Camionul are aceeaşi construcţie specifică Tatra, cu tunel central de tracţiune şi semiaxe, are o gardă la sol de 35 cm, iar construcţia sa cu 10 roţi îi permite să transporte un volum imens de 21,000 litri de apă!
Camionul e dotat cu mai multe pompe de înaltă capacitate, inclusiv una frontală, ce poate fi dirijată din cabină şi poate ajuta camionul să-şi croiască drum prin doze deja afectate de incendiu.
Fireşte, în zona spate camionul e dotat cu alte pompe, compartimente de stocare, instalaţie de generare a spumei, şi tot de ce ar putea avea nevoie un serviciu modern de pompieri, inclusiv elemente de iluminare LED cu până la 5,000 lumeni şi sistem de presurizare a anvelopelor.
Un asemenea camion are 18.5 tone masă proprie, iar greutatea totală cu tot cu apa de la bord, oameni şi alte utilaje poate ajunge până la 42 tone. Acest camion e propulsat de un motor diesel de 6 cilindri, de origine Cummins, care livrează 607 CP şi 2,058 Nm! Motorul e cuplat la o cutie de viteze automată, de origine Allison.
Fiind un soi de camion-rege printre serviciile de pompieri, o asemenea Tatra 10x10, cu tot cu echipamentul său de la bord, costă pe măsură. În Cehia, când a fost livrat pompierilor, acesta a costat echivalentul a aproximativ 444,000 euro fără tva.
Pentru Tatra, însă, producţia de camioane de pompieri a devenit atât de importantă, încât în 2021 a cuantificat 10% din totalul camioanelor produse de fabrica din Cehia, iar aici încă nu se includ cele 76 de camioane din ultima partidă comandată de Germania, care vor fi livrate în acest an.
1
17,055
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!