Cea mai obişnuită Honda Civic din 1994, a ajuns exemplar de colecţie pentru că a parcurs puţini kilometri

8 Ianuarie 2022, 20:38
Ilie Toma
Trăim în timpuri în care maşinile anilor 90 sunt tot mai adorate şi preţuite, până şi cele care cândva erau considerate absolut banale şi accesibile. Pe fundalul unor maşini noi care sunt adesea calificate ca fiind cu mult mai puţină emoţie, până şi o uzuală Honda Civic din 1994, a ajuns a fi considerată maşină de colecţie.
Şi ca să fim foarte clari din start, maşina asta nu e vreo ediţie Type R sau cel puţin vreun Si. E o Honda Civic Coupe absolut obişnuită, cu motor de 1.5 litri Motorul cu numele de cod D15B7, avea 16 valve, injecţie multipoint şi dezvolta 102 CP şi 133 Nm. Era cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte, iar tracţiunea era pe puntea faţă, evident.
Deci, aparent e o reţetă absolut banală pentru o maşină simplă japoneză de atunci. Doar că ceea ce era simplu şi banal pe atunci pare rar astăzi, or, această Honda Civic avea suspensie independentă pe spate şi faţă, dublu braţ pe ambele punţi, aşa cum în zilele noastre aproape doar modelele premium mai au. Din fericire, ultima Honda Civic Si, lansată în 2021, pare să fi revenit la această filosofie, după aproape două decenii de rătăcire. Însă în anii 90, pentru Honda suspensia sofisticată şi ţinuta de drum corectă erau obligatorii.
Aşa că generaţia asta de Honda Civic e deja foarte căutată de colecţionari, mai ales că întreaga maşină a fost o mostră de inginerie a construcţiei uşoare, plăcerii în condus, eficienţei şi puterii decente scoase cu randament maxim.
Iar valoarea specială a acestui exemplar, despre care vorbim azi, şi care a fost scos la vânzare în Olanda, e în faptul că a parcurs doar 36,700 km în cei 28 de ani pe care-i are.
Şi e interesant că a fost deservit cu regularitate, o dată la fiecare doi ani, chiar dacă parcurgea uneori câte 2,000 km între vizitele bienale la service. Există şi intervale în care se făceau doar câteva sute sau chiar zeci de kilometri între acele vizite.
Aşa că acum, această maşină a fost scoasă la vânzare de către o companie de licitaţii din Olanda, specializată pe maşini clasice şi de colecţie. Preţul estimat de vânzare e între 11,000 şi 13,000 euro, ceea ce nu e deloc mult pentru o maşină clasică, dar e deja departe de preţurile la care se vindeau cândva aceste modele Honda la mâna a doua, ca simple maşini. Vremea când aceste maşini erau considerate simple şi banale a trecut, însă, şi le-a venit perioada de glorie şi respect pentru ceea ce au fost cândva!
0
1,945
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!