Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

În Moldova s-a scumpit semnificativ gazul metan pentru automobile, cu peste 4 lei, apropiindu-se de preţul dieselului

22 Ianuarie 2022 - 12:02
Redacţia PiataAuto.md
Dimineaţa zilei de sâmbătă, 22 ianuarie, a adus o surpriză neplăcută pentru automobiliştii care exploatează automobile cu propulsie pe bază de gaz natural comprimat, cunoscut şi ca metan. Acesta a înregistrat cea mai mare creştere singulară de preţ din istoria sa, preţul pentru metru cub majorându-se cu peste 4 lei — de la 13.10-14.00 lei în mediu până la 17.60 lei, deci o majorare în mediu cu peste 4 lei!
Astfel, preţul unui metru cub de gaz natural comprimat, cu care se pot alimenta automobilele, s-a apropiat mai mult ca oricând de preţul unui litru de diesel, care costă 19.55 lei în prezent, deci la 1.95 lei diferenţă, gazul fiind cu doar 10% mai ieftin decât dieselul acum. Dat fiind că volumul de gaz consumat este de obicei mai mare, această ultimă scumpire riscă să facă rularea pe gaz natural comprimat mai scumpă decât rularea maşinilor diesel, în unele cazuri diferenţa va fi chiar usturător mai mare la gaz, în comparaţie cu diesel, or, o maşină pe gaz poate consuma 10-11 metri cubi de gaz la sută şi mai mult, în timp ce aceeaşi maşină cu motor diesel ar putea avea un consum de 6-8 litri/100 km de diesel. Chiar şi pentru taximetriştii care condus exemplare Toyota Prius hibride ce folosesc metan în loc de benzină, scumpirea va fi usturătoare.
Foto: Preţul de azi la panou pentru gazul metan. Sursa: Facebook / grupul GBM.Online

Cu doar câteva luni în urmă, preţul acestui tip de combustibil era de aproximativ 9-10 lei per metru cub, majorările până la 13.10 lei având loc în câteva etape, la scurt timp după majorarea gazului natural livrat de MoldovaGaz. Motivul majorării este unul extrem de simplu — gazul metan cu care se alimentează aceste automobile este, de fapt, acelaşi gaz livrat şi în casele cetăţenilor, provenind tot de la Gazprom, doar că pentru maşini acesta e pus în rezervoare la presiune mult mai mare. Există două tipuri de gaz folosit drept carburant pentru automobile — gazul metan despre care vorbim azi, în formă gazoasă şi comprimată, precum şi gazul GPL mai răspândit, numit şi propan, care e lichefiat şi e mult mai răspândit. În unele ţări, precum România, staţiile de alimentare cu gaz natural comprimat lipsesc cu desăvârşire, GPL-ul fiind singurul tip de gaz folosit la automobile.
Sursa foto: Facebook / grupul GBM.Online
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter