În Moldova s-au scumpit simţitor carburanţii, din cauza unei modificări legislative adoptate acum un an

3 Ianuarie 2022, 16:07
Redacţia PiataAuto.md
În Moldova s-au scumpit semnificativ carburanţii, în special benzina şi motorina, în medie staţiile de alimentare afişând preţuri mai mari cu circa 60 de bani la benzină şi 30 de bani la motorină. Pentru ziua de mâine, de exemplu, preţul maxim afişat va fi de 21.30 lei pentru un litru de benzină şi 17.73 lei pentru un litru de motorină. De această dată cauza nu e în fluctuaţia internaţională a preţurilor, ci în efectul unor modificări legislative adoptare în decembrie 2020, în perioada guvernului Chicu, fără ca aceste modificări să fi fost atenuate între timp de parlamentul sau guvernul ulterior.
Aşadar, la 16 decembrie 2020, prin legea nr. 257, au fost operate majorări graduale la cotele accizelor pentru carburanţi pentru trei ani consecutivi. Prima majorare a avut loc la 1 ianuarie 2021, iar acum, la 1 ianuarie 2022 a intrat în efect ce-a de-a doua majorare, care a mărit accizele cu 586 lei pentru o tonă de benzină importată şi cu 237 lei per tonă de diesel importat. Respectiv, aproape în mărime identică această majorare de accize s-a reflectat şi în preţul de la pompă.
ANRE a vrut să atenueze nemulţumirea şoferilor, declarând că majorarea poartă un caracter unic, adică accizele au fost majorate doar o dată, acum, la 1 ianuarie şi nu vor mai fi majorate. Însă aceeaşi lege din 2020 stipulează că şi la 1 ianuarie anul viitor va mai urma o majorare similară.
0
4,221
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!