(VIDEO) Acesta e BMW-ul care-şi poate schimba culoarea în gama alb-negru, iar ingineria sa e cât se poate de curioasă

6 Ianuarie 2022, 13:38
Redacţia PiataAuto.md
BMW a dezvăluit un exemplar al SUV-ului electric iX, care are proprietăţi unice de a-şi schimba culoarea caroseriei. Şi nu e doar o schimbare bruscă, simultană a întregii suprafeţe, ci o schimbare graduală, cu efecte vizuale digitale.
Secretul acestui efect se ascunde într-un strat aplicat pe toată suprafaţa caroseriei, care conţine cerneală E Ink. La baza acesteia stă tehnologia electroforetică, în care, sub acţiunea electricităţii, pigmenţii acesteia iau culoarea dorită. Pentru a înţelege mai simplu, e o tehnologie similară celei folosite pe e-Reader-e, inclusiv ale celor de la Amazon, când fiecare nouă pagină de carte e afişată în acest fel, în acelaşi timp nefiind nevoie de un display cu iluminare de fundal. Dar, aşa cum se întâmplă şi la e-reader-e, pigmenţii pot fi activaţi sau nu, iar culoarea percepută de ochi e ori alb, ori negru, ori ceva intermediar.
Respectiv, şi acest BMW îşi poate schimba culoarea doar în gama alb-negru, neputând fi roşu sau verde, de exemplu. Aşa că partea cu şansa de a-ţi schimba culoarea după dispoziţie şi personalitate ţine mai puţin aici, or, ai avea, practic, două culori la alegere, dacă această cerneală ar ajunge pe modelele de serie BMW. Dar, teoretic, această cerneală ar putea afişa şi imagini sau texte pe ea, deci tot mai dă nişte libertăţi creative în plus.
Şi apoi, în toată ecuaţia ar exista şi un beneficiu ecologic — când e frig afară poţi include culoarea neagră şi capta mai multă căldură, iar când e cald, o poţi include pe cea albă şi respinge mai multă căldură înapoi, ajutând climatizarea maşinii să consume mai puţină energie.
Desigur, totul mai mult de demonstraţie tehnologică şi idee posibilă pentru viitor, nefiind vorba deocamdată de vreo implementare în producţia de serie. Vezi mai jos cum arată pe viu această schimbare de culoare.
0
2,400
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!