Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Acesta e camionul MAN cu motor V8 răcit cu aer, fără nici un sistem electronic, care a participat la Dakar 2022

16 Ianuarie 2022 - 14:57
Ilie Toma
Când vorbeşti de un camion uriaş, care e pus să învingă constant nisipurile deşertului, cu forţă maximă de înaintare, pentru a înainte într-o cursă precum Dakar, şi pui toate astea într-o combinaţie cu un motor V8 răcit cu aer, îţi apare inevitabil o îndoială, însoţită de multe întrebări despre cum e posibil una ca asta.
Dar motoare mari, răcite cu aer, mai există în lumea noastră, iar în trecut existaseră şi mai multe. Acum aproape o lună, noi publicasem un articol amplu despre un asemenea motor V8 răcit cu aer, pe care l-am numit singurul asemenea V8 din lume, şi spuneam că e instalat pe camioanele Tatra până în zilele noastre, de multe decenii încoace, povestind totodată ingineria sa fascinantă. Şi mulţi dintre voi aţi indicat pe bună dreptate că mai există cel puţin un V8 răcit cu aer, produs de compania germană Deutz. Ei bine, e cât se poate de adevărat că Deutz produce un asemenea motor V8 răcit cu aer, tot până în zilele noastre, doar că el nu se mai regăseşte pe nici un camion aprobat pentru drumuri publice de mult timp încoace, fapt care i-a şi permis motorului de V8 similar de la Tatra să-şi adjudece titlul de singurul din lume, cu precizarea adiţională care ar fi fost necesară că ne referim la camioane. În prezent, motorul V8 răcit cu aer de la Deutz e folosit mai ales la utilaje de exploatare minieră, şi foarte rar în agricultură, având cilindree de 12.7 litri, o putere de doar 182 CP, dar un cuplu mare de 665 Nm. Însă au fost timpuri când versiunile anterioare ale acestui motor V8 răcit cu aer se instalau pe camioane, iar acest camion MAN despre care vorbim azi e tocmai unul din ele!
Camionul este un MAN KAT1, fabricat în 1979, iar acest model de camion e foarte puţin cunoscut publicului larg, întrucât a fost livrat în mare parte armatelor sau către tot soiul de servicii speciale de intervenţie. Şi acest exemplar şi-a slujit serviciul militar în Germania iniţial, şi abia apoi a fost cumpărat de către actualii proprietari din Franţa. Prin anii 90 a fost reconfigurat în camion civil, însă şi-a păstrat inima sa specială — motorul V8 răcit cu aer de la Deutz! E un motor de 12.7 litri, care putea exista în versiune aspirată natural sau cu turbină şi era renumit tocmai pentru durabilitate excelentă, în toate condiţiile climaterice, datorită faptului că în el nu putea îngheţa nimic şi nici supraîncălzirea nu-l păştea, graţie ventilatorului mecanic, unit direct cu motorul. Camionul s-a produs doar până în 1981, însă.
Iar acum, în 2022, acest MAN din 1979, echipat cu un asemenea motor V8 răcit cu aer de origine Deutz, a reuşit să finalizeze întreg Dakar-ul, ajungând cu bine la final, după două săptămâni de cursă în deşert! Fără nici un sistem electronic, şi cu un motor cu inginerie nemuritoare, camionul ăsta şi-a îndeplinit misiunea şi la 43 de ani după ce a fost fabricat!
Vezi mai jos un video cu acest camion şi familia din Franţa care îl deţine şi care l-a adus la Dakar 2022.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter