(VIDEO) Acesta e noul Tatra Force 8x8 AWS, camionul care poate vira cu toate 8 roţi pe care le are

20 Ianuarie 2022, 13:35
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul ceh de camioane Tatra anunţă producţia unei noi versiuni de camion cu capacităţi sporite destinat pentru tot soiul de funcţii speciale şi dificile. E vorba de o nouă versiune a modelului Tatra Force, unul din camioanele cu o construcţie a şasiului prevăzută pentru cele mai dificile munci, în cel mai dificil teren.
Camionul Tatra Force foloseşte acel concept legendar de tub structural central, prin care se transmite şi tracţiunea către punţi, iar fiecare punte e formată din două semiaxe articulate, totul fiind parte a unui concept folosit de decenii la rând în istoria Tatra, care a devenit unul din elementele sale de identitate inginerească. Aşadar, şi acest camion cu 4 axe şi 8 roţi foloseşte acelaşi concept, în esenţă. Dar el mai aduce şi altceva nou.
În primul rând, e vorba de sistemul AWS, prin care toate roţile camionului au devenit viratoare. Roţile spate pot vira în aceeaşi direcţie ca şi cele faţă, creând un efect de manevrabilitate suplimentară, sau pot vira în direcţie inversă, reducând diametru de bracaj al întregului camion de la 30 metri la 22 metri.

Suspensia e pneumatică, putându-şi modifica garda la sol cu 9 cm în sus sau 12 cm în jos, dar această abilitate era prezentă şi anterior pe camioanele Tatra Force.
Pe lângă asta, cabina camionul a fost modernizată pe interior. De asemenea, ca şi până acum, se poate monta o cutie de viteze automată de origine Allison, care simplifică operarea. Pe lângă motorul său legendar V8, răcit cu aer, noul camion poate primi şi un motor diesel mai convenţional, de origine Cummins. Problema e că motorul Tatra V8 cu răcire pe aer încă n-a fost adus la standardele Euro 6, prin urmare în unele ţări el nu poate fi vândut acum. Însă, cei care operează în zone unde standard Euro 5 al motorului V8 Tatra e permis, pot solicita instalarea acelui propulsor legendar. Motorul de origine Cummins are 6 cilindri, 8.8 litri capacitate, e turboaspirat şi livrează 395 CP şi 1,684 Nm.

Vezi mai jos şi cum arată acest camion în versiune nouă, cu cabină actualizată, de la Tatra.
1
11,999
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!