(VIDEO) Bolizii electrici Audi de la Dakar au probleme la suspensie în fiecare zi, iar o mulţime de alţi piloţi au primit amenzi

7 Ianuarie 2022, 11:47
Ilie Toma
Dakarul e raliu suprem al acestei planetei de peste 40 de ani încoace, iar vehiculele participante sunt supuse unui test atât de dificil de anduranţă, încât nu mai rămâne loc de expresii pompoase de marketing, şi vulnerabilităţile unei maşini pur şi simplu nu pot fi ascunse. Iar cei de la Audi, care şi-au făcut intrarea în acest an cu trei bolizi cu propulsie electrică, au parte de o performanţă amară la Dakar, amărăciunea repetându-se în fiecare zi, şi denotând probleme cronice nu la sistemul de propulsie mai inovativ, ci, paradoxal, la suspensiile maşinilor.
După o primă zi cu suspensie ruptă la o maşină, după alte probleme repetate în ziua următoare, după o zi absolut dramatică alaltăieri, cu toţi trei bolizi având suspensii defecte sau chiar rupte, şi ziua de ieri a fost una cât se poate de istovitoare pentru cele trei echipaje Audi, dar într-un mod surprinzător de diferit. Echipajul care are cea mai bună poziţie în prezent, condus de Carlos Sainz, a avut din nou un amortizor cu arc defectat grav. Erau opriţi în disperare în deşert, când pe lângă ei a trecut Audi cu numărul 200, cel care a avut suspensia spate deja de două ori ruptă în zilele anterioare şi care nu mai are mari şanse în clasamentul general, însă mergea bine ieri. Acest echipaj, însă, condus de Stephane Peterhansel, a oprit lângă colegii săi, cu maşina defectă şi rezultate generale mai bune, şi le-a produs să de dea un amortizor de pe maşina lor, cu tot cu arc. Aşa că aceştia şi-au dezmembrat propriul Audi, dându-le camarazilor amortizorul cu arc de pe maşina lor, iar astfel echipajul lui Carlos Sainz a putut continua. Însă oricum, timpul pierdut pe reparaţii a însemnat că acest bolid a ajuns la finalul etapei de ieri tocmai pe locul 48. Colegii lor, care le-au donat amortizorul, au ajuns pe locul 63.
Şi, în mod penibil, şi al treilea bolid Audi din cursă, a avut aceleaşi probleme cu amortizoarele la suspensia spate şi a continuat să înainteze cu ele defecte. A ajuns la final pe poziţia cea mai bună din toate echipajele Audi, dar e departe de podium, clasându-se doar pe locul 22. Podiumul a fost ocupat ieri de două Toyota, cea cu numărul 225 ajungând prima la final, deşi şi ea a avut probleme cu uşa care nu se ţinea închisă. Sebastian Loeb cu bolidul Prodrive a ajuns pe locul 2, iar acum el e liderul în clasamentul total pe toată cursa a categoriei de maşini. Şi cine şi-l aminteşte pe Sebastian Loeb şi cariera sa strălucită din cursele de raliu WRC, înţelege că acest rezultat nu e deloc o întâmplare, or, el e unul din cei mai experimentaţi piloţi de aici.
În categoria camioanelor, după ce ziua anterioară un camion Kamaz a avut probleme majore la cutia de viteze, aceasta a fost reparată complet şi ziua de ieri a decurs excepţional de bine pentru toate patru echipaje Kamaz, acestea ocupând din nou toate primele patru poziţii. Dar, echipajul aflat la ananghie o zi mai devreme, a fost atât de recunoscător lituanienilor cu Iveco, care i-a tractat o zi mai devreme din noroi, încât şi seara a mers să le mulţumească acelor oameni, iar ieri, când trecut pe lângă ei, le-a arătat un mulţumesc în semn de respect pentru colegii lor.
Printre altele, pilotul Janus van Karsteren al echipei Petronas Team de Rooy, la bordul unui Iveco cu numărul 504, a avut un duel frumos cu câteva echipe Kamaz, reuşind să ajungă pe locul 2 chiar, dar apoi o simplă cădere a unei cutii de telefoane sub pedala acceleratorului l-a impus să se oprească şi toate Kamazurile l-au depăşit. Acesta a menţionat mai apoi că simte că nu-i ajunge putere camionului său Iveco la urcarea pe dune şi, dacă ar avea puterea motoarelor Kamaz de la Dakar, ar putea face mai mult.
Totuşi, organizatorii au împărţit amenzi nemiloase pentru o mulţime de piloţi în urma zilei de alaltăieri, atât pentru depăşiri de viteză, cât şi pentru alte încălcări de regulament. Iar amenzile la Dakar nu se dau în bani, ci în timp preţios, adăugat la cel înregistrat. În acelaşi timp, un echipaj de maşini a fost premiat cu deducerea timpului pe care l-a cheltuit în ajutorarea unor colegi la nevoie, primind un bonus de buni samariteni.
Şi vorbind tot de camioane, dar de cele clasice, Unimogul U1550 al echipei Aventure Girousse, cu numărul 909, a fost nevoit să renunţe la raliu. Celelalte vehicule clasice au ajuns cu bine la final, deşi pentru toţi distanţa a fost una provocări enorme. De fapt, altfel nici nu poate fi la Dakar şi tocmai de asta e atât de spectaculos acest raliu.

Vezi mai jos un rezumat video al zilei, publicat de organizatori.
0
4,922
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!