Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Camion hibrid, rupt în două la Dakar, după un salt prin deşert, într-o zi glorioasă pentru unii şi neiertătoare pentru alţii

13 Ianuarie 2022 - 13:10
Ilie Toma
Dakar-ul a fost total neiertător ieri, aducând situaţii care au testat la limită şi chiar peste limite rezistenţa vehiculelor participante şi a piloţilor. Renumitul camion cu propulsie hibridă Renault cu numărul cu numărul 516, unul din vehiculele vedetă de la acest Dakar şi totodată un promotor al tehnologiilor viitorului din motorsport, s-a rupt pur şi simplu în două, după un salt de pe o dună aparent nu foarte mare în deşert.
Efectiv, cadrul camionului, însăşi scheletul său structural, s-a rupt din spatele cabinei, iar astfel camionul a devenit total nefuncţional şi verdictul putea fi doar unul: abandonarea cursei.
De asemenea, un alt camion, Praga, cu numărul 508, a avut de înfruntat o defecţiune majoră la servodirecţie, în rezultatul căreia a rămas cu volanul neasistat. Prin nisipurile deşertul asta a însemnat că echipajul nu putea întoarce volanul nici măcar pentru a se întoarce şi a porni din loc. În rezultat, cel mai probabil vom vorbi despre un nou abandon, care urma să fie anunţat azi.
Şi dacă tot suntem la camioane, nu e de mirare să mai spunem că echipajele Kamaz au dominat din nou şi această etapă de raliu în categoria lor. De fapt, toate 10 etape de până acum au fost câştigate de Kamaz.
Ieri aparent a fost din nou o dominaţie pe primele 4 poziţie, dar după recalculările de la final, care includ şi timpii de penalizări, echipa Tatra, condusă de Ignacio Casale, cu numărul 511, s-a clasat pe locul 4, fiind urmată de Kamazul 501 pe locul 5. Acest camion Tatra e cu siguranţă unul din vehiculele cu cea mai bună performanţă din acest an de la Dakar!
La motociclete drama nu a fost deloc mai moderată. În ziua anterioară, Nicolas Monnin a avut parte de ghinion după ghinion, la motocicleta sa defectându-se tot ce se putea — de la demaror la baterie şi motor. Aşa că acest om a trebuit să-şi împingă motocicleta prin nisipurile deşertului câţiva kilometri, apoi a stat să repare toate noaptea, iar în dimineaţa de ieri a ieşit din nou la linia de start! Unde mai vezi aşa ceva? E ca şi cum Lewis Hamilton şi-ar repara singur Mercedesul noaptea şi ar ieşi istovit a doua zi să înfrunte provocările cursei!
Tot ieri, învingătorul de anul trecut al Dakarului la categoria motocicletei, Kevin Benavides, cu numărul 1, al echipei Red Bull KTM Factory Racing, s-a pomenit cu motorul crăpat, pur şi simplu. Acesta a cedat iremediabil şi nu mai putea fi reparat. În rezultat, învingătorul de anul trecut a trebuit să abandoneze acum, cu doar două etape înainte de final, şi nu şi-a putut stăpâni lacrimile.
Tot la motociclete, românul Emanuel Gyenes e clasat pe locul 72 în categoria generală a motocicletei şi pe locul 13 în categoria Original by Motul, cea pe care el o ţinteşte, de fapt, şi la care a învins în trecut.
La maşini drama a început la câţiva zeci de metri de la start, unde unei maşini franceze i-a zburat capota. Pilotul părea să se fi pierdut, dar copilotul i-a zis că n-are decât să conducă mai departe fără capotă. În schimb, ziua a fost una glorioasă, din nou, pentru Audi, cel de-al 3-lea bolid german reuşind să marcheze o victorie de etapă. E bolidul cu numărul 200, cel care avusese cele mai mari probleme cu roţile rupte săptămâna trecută. Şi uite că a reuşit să învingă acu, iar astfel toate 3 Audi au la activ câte o victorie fiecare.
Cele două echipaje româneşti din categoria maşinilor, cu numărul 287 şi 289, se menţin în cursă, clasându-se pe locurile 69 şi 70, pentru piloţii acestor maşini experienţa fiind una în premieră şi aspiraţiile idealiste fiind de a finaliza cu bine raliul, lucru care le reuşeşte până în acest moment.

Vorbind despre zile glorioase, Set Quintero din SUA, care evoluează cu numărul 303 la clasa prototipurilor uşoare, are 10 victorii bifate la acest Dakar, iar astfel a egalat recordul lui Pierre Lattes de la ediţia din 1984 de la Dakar. Dacă americanul mai învinge cel puţin o etapă din cele două rămase el va fi noul deţinător al recordului absolut, deja de 11 etape învinse într-un singur Dakar.
Maşinile clasice au avut ieri parte de o nouă zi bună, fără incidente majore, dar, ca întotdeauna, ele merg pe un traseu simplificat.
Traseul de ieri a trecut până spre 1,500 metri altitudine, dar priveliştea nu e una din munţii Alpi, ci tot nisipuri înconjurate de munţi maro. Iar etapa de azi e calificată de organizatori ca fiind cea mai dificilă şi „sălbatică”, în deşert absolut. Ne putem aştepta, deci, la şi mai multă dramă.
Iar în video-ul de mai jos cu rezumatul zilei de ieri, se conţin mai multe momente din drama de alaltăieri cu camioanele capturate în craterul din deşert. Ce tip de motorspost în zilele noastre mai oferă o asemenea experienţă de brută şi neiertătoare, în faţa căreia doar dârzenie adevărată a firii umane poate învinge? Da, prieteni, tocmai de asta Dakar-ul e atât de unic şi special, atât de puritan şi dificil în acelaşi timp, fiind o mostră se sport clasic, dacă vrem, într-o lume a sporturilor tot mai aplatizate.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter