(VIDEO) Cea mai de succes zi pentru Audi la Dakar, iar un Kamaz a avut parte de o maşină care a vrut să-i dea lecţii în trafic

11 Ianuarie 2022, 12:01
Ilie Toma
Ziua de ieri de la Dakar a fost cea mai glorioasă pentru bolizii electrici Audi. Se pare că pauza de acum două zile a oferit inginerilor şansa de a întări suspensiile maşinilor, aşa încât acestea par să reziste mai bine.
Ieri un singur incident s-a produs cu Audi numărul 200, care a lovit o dună de nisip şi şi-a rupt capota. Dar echipajul n-a pierdut prea mult timp şi a continuat mişcarea. În rezultat, Audi a obţinut a doua victorie de etapă la raliul din acest an, bolidul cu numărul 224 învingând toate celelalte maşini ieri. Mult ca atât, bolidul cu numărul 200, căruia i se rupsese capota, a ajuns la final pe locul 2, iar cel de-al treilea bolid Audi, condus de Carlos Sainz, a ajuns pe locul 4! Deci, un rezultat fenomenal de bun pentru Audi, în sfârşit, la Dakar 2022!
Lucrurile au fost cu multe provocări pentru ceilalţi lideri din categoria maşinilor. Nasser a avut o pană la roată, apoi şi-a rupt arborele cardanic la Toyota sa şi a trebuit să înainteze ultimii 50 km doar cu tracţiune faţă. Loeb a avut şi el o pană, iar după ce a schimbat roata de rezervă, a pierdut-o pe drum pe aceasta din urmă. Maşina cu numărul 249 s-a răsturnat după saltul de pe o dună şi a fost avariată iremediabil, fiind nevoită să abandoneze. Au fost anunţate alte 4 abandonuri în clasa maşinilor.
Motocicliştii au pornit ieri la 04:45 dimineaţă, din cauza faptului că distanţa ce trebuia parcursă era una uriaşă, cu aproape 400 km de traseu prin deşert şi încă alte câteva sute pe traseu direct. Segmentul a fost greu şi solicitant pentru ei, însă din fericire fără incidente grave. Totuşi pe feţele motocicliştilor se vede cel mai mult istovirea de vânt, soare şi nisip, fiind cel mai bun exemplu a ce înseamnă acest raliu de anduranţă cu adevărat.
La categoria camioanelor s-a produs un incident incredibil de nesportiv şi impropriu pentru o asemenea competiţie. Un camion Kamaz, cu numărul 501, a ajuns din urmă la un moment dat o maşină, şi a vrut s-o depăşească, cum se întâmplă adeseori în raliu. Însă pilotul acestei maşini l-a blocat, nepermiţându-i depăşirea. A urmat o jonglare penibilă prin care maşina împiedica acel camion Kamaz cu tot dinadinsul s-o depăşească, de parcă acesta ar fi vrut să-i dea camionul lecţii în trafic, şi toate astea în mijlocul unei competiţii sportive precum Dakar! Toată epopeea i-a făcut cei din Kamazul 501 să piardă mult timp şi a luat sfârşit când la o pantă cu dune maşina s-a împotmolit, impunând camionul să oprească şi el în spate. Kamazul a dat înapoi şi a urcat din nou duna cu toată forţa, lăsând piloţii maşinii împotmoliţi în nisip. Echipajul de pe Kamaz a menţionat că va depune o plângere către organizatori, urmând să aflăm în curând dacă maşina va fi penalizată sau chiar scoasă din cursă în urma acestui comportament lipsit de etică, iar dovezile sunt uşor de prezentat, întrucât Kamaz-urile au camere de bord.
Echipajul afectat de acest incident a ajuns ultimele dintre toate camioanele Kamaz, adică pe locul 4, toate primele 3 poziţii fiind ocupate de celelalte 3 camioane. Şi asta chiar dacă echipajul ajuns pe poziţia 3 a avut probleme mecanice la direcţie şi a decis să meargă în tempou mai lent. Mai multe Kamaz-uri au fost surprinse într-un moment dat într-un soi de dans al fericirii în cerc, după cum au menţionat organizatorii, dar, de fapt, se pare că a fost vorba de un cerc făcut pentru a reaborda o provocare, după un blocaj din cauza acelor probleme la direcţia.
Aşadar, clasamentul camioanelor a fost dominat din nou de Kamaz, locul 5 fiind ocupat de o Tatra, cu numărul 511. E interesant că în top 10 a mai ajuns o altă Tatra, condusă de un echipaj din Lituania, cu numărul 529.
La categoria clasicelor, n-au fost incidente majore, dar totuşi, au fost anunţate 4 abandonuri, iar la Dakar uneori abandonurile sunt anunţate în ziua următoare survenirii problemelor, dacă pe parcursul nopţii mecanicii se conving că nu mai pot repara vehiculul. A ieşit din cursă una din vedetele categoriei, Peugeot-ul 504 Coupe V6 cu numărul 708, un Nissan Terrano 1 cu numărul 751, un Mitsubishi Pajero al echipei R-Team, cu numărul 813 şi un camion Mercedes 1844 AK, cu numărul 908. Apropo, a anunţat abandonarea şi acel camion Scania răsturnat cu o zi mai devreme, dar şi acel vehicul uşor al echipajului rus al lui Kariakin, care se lovise frontal cu o maşină ce venea pe contrasens. Aşa că ieri a fost o zi mai tristă la capitolul părăsiri din cursă.
Însă asta e Dakar, cea mai dură competiţie a planetei, în care şi simplul fapt de a rezista până la final e o mare realizare! Vezi mai jos şi un rezumat video, publicat de organizatori.
0
3,598
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!