(VIDEO) Consum uriaş pentru pick-up-ul electric Rivian R1T la un test cu remorcă şi traversare de munţi

31 Ianuarie 2022, 12:23
Redacţia PiataAuto.md
Pick-up-ul electric Rivian R1T e livrat acum la primii cumpărători entuziasmaţi din SUA, iar astfel apar şi primele teste cu scenarii diverse de viaţă reală. Modelul electric e cu siguranţă impresionant ca design şi ţinteşte spre un segment de vehicule foarte popular în SUA, iar în ultimul timp pick-up-urile electrice anunţate şi promise au devenit o nouă tendinţă, cu cifre impresionante de rezervări din partea celor interesaţi să le cumpere.
O situaţie frecventă de viaţă reală, la care sunt folosite pick-up-urile în SUA, sunt tractările de remorci grele. Şi Rivian poate tracta remorci, fireşte, ceea ce-l face oarecum la fel de utilizabil ca un pick-up cu propulsie tradiţională. Autonomia lui Rivian R1T în regim normal de rulare, fără remorcă, e omologată în SUA la 314 mile, echivalentul a 505 km. Bateria care asigură această autonomie are 135 kWh capacitate, deci putem deduce un consum mediu de circa 26.5-26.7 kWh/100 km. Dar cât de mult are de suferit autonomia şi consumul când un asemenea pick-up electric tractează o remorcă, şi mai şi urcă eventual pe trasee de munte, apoi le coboară traversând un lanţ muntos?
Un asemenea test a fost făcut de curând în SUA de un canal de YouTube, iar rezultatele au fost frapante. Autorii testului au ataşat o remorcă ce transporta un pick-up mai vechi acolo, dar s-au încadrat în limitele de greutate maximă admisă pentru Rivian. Consumul pe autostrada montană a urcat vertiginos, însă, cu 81% de baterie pick-up-ul indicând că mai are doar 70 mile autonomie rămasă. Cifra efectivă, medie, de consum a fost de 0.65 mi/kWh la începutul urcării, echivalentul a 1.04 km/kWh sau circa 96 kWh/100 km! Ulterior, consumul a urcat şi mai mult, la 0.55 mile/kWh, ceea ce înseamnă 0.885 km parcurşi cu un kWh de energie consumată din baterie, ceea ce înseamnă un consum uriaş de circa 113 kWh/100 km! Efectiv, cu un asemenea consum, bateria lui Rivian n-ar mai oferi o autonomie de 505 km, ci de circa 110-120 km.
Paradoxul e că la coborâre pe traseul montan, cu un unghi mare al pantei şi mulţi kilometri rulaţi în regim automatizat cu cruise-control, pick-up-ul electric a recuperat doar 2% din baterie. Iar asta l-a făcut să fie nevoit să încarce mai repede decât ar fi estimat, nici viteza de încărcare nefiind foarte mare.
Deci, cel puţin în cazul lui Rivian R1T, muncile grele cu tractări de remorci şi urcări în pantă îi afectează foarte mult autonomia, mai mult decât ar estima cei mai mulţi dintre noi. Şi, probabil din cauza unei baterii încălzite, nici recuperarea ulterioară nu a fost foarte eficientă. Vezi întregul test în video-ul de mai jos.
0
9,745
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!