(VIDEO) Cum arată şi se întâmplă într-un motor rămas fără ulei, pe exemplul unui Renault Clio

19 Ianuarie 2022, 20:12
Redacţia PiataAuto.md
La modul general, toţi ştim că un motor cu ardere internă, rămas fără ulei, funcţionează maxim câteva minute, cât mai are urme de lubrifiant între piese, după care inevitabil vine şi momentul când se opreşte cu sunetele înfiorătoare şi de obicei ori e nevoie de reparaţii capitale, ori urmările sunt atât de grave, încât nici nu mai merită efortul unei reparaţii.
Dar ce se întâmplă, de facto, în motor când acesta rămâne fără ulei? Care sunt piesele care cedează primele, de obicei? Cum are loc oprirea motorului şi ce anume provoacă blocajul, de fapt, al motorului şi cedarea lui?
Tocmai un asemenea experiment curios şi fatal pentru motor a fost dispus să facă un mecanic olandez, sacrificând motorul unui Renault Clio la mâna a doua. Acesta a demontat carcasa băii de ulei, a scurs tot uleiul din motor şi l-a pornit aşa, „pe uscat”, filmând totul cu o cameră cu rată mare de cadre pe secundă. Astfel, se poate vedea cum primele piese care au de suferit în urma lipsei de lubrifiere sunt cuzineţii ce contactează cu arborele cotit. Se poate vedea cum asta începe să acţioneze apoi şi asupra bielelor şi în final şi cum motorul încetează să mai admită mişcările de turaţie şi se blochează.
Mecanicul olandez dezasamblează mai apoi şi piesele principale supuse erodării şi arată cât de tare au fost afectate fiecare dintre acestea de lipsa de ulei de motor. Totul cu explicaţii de rigoare şi cu o mică doză de curaj nebunesc în sensul bun al cuvântului, prin care a fost dispus să-şi sacrifice maşina de dragul experimentului.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Mecanicul vorbeşte în olandeză, dar video-l are subtitre în engleză, precum şi în alte limbi cu traduceri automatizate.
0
3,404
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!