(VIDEO) De ce raliul Dakar e atât de îndrăgit şi ce ne aşteaptă în ediţia din 2022

1 Ianuarie 2022, 15:36
Ilie Toma
Raliul Dakar are peste 40 de ani de când e considerat competiţia supremă de anduranţă a planetei. Petrecut în cele mai solicitante condiţii de relief, timp de 14 zile consecutive şi cu peste 7,000 km parcurşi, cuprinzând un număr de peste 300 de vehicule participante — de la camioane şi automobile până la buggy, motociclete sau vehicule clasice — e competiţia ce-i pune la încercare pe cei mai curajoşi şi rezistenţi oameni ai planetei, fiind şi una din competiţiile care a fost ferită de reglementări excesive, care să-i taie din spiritul palpitant.
Tradiţional, în prima zi a anului sutele de participanţi încep acţiunea. Startul oficial se va da mâine, 2 ianuarie, dar astăzi toţi participanţii au de trecut o tură scurtă, de mai puţin de 20 de kilometri, pentru a-şi testa maşinile înainte de marea zi de mâine. Iar de mâine încolo vor urma 14 zile de acţiune intensă. Într-atât de intensă, încât organizatorii şi entuziaştii au perfectă dreptate să spună că nici un alt raliu în lume nu le intră sub piele atât de mult celor mai temerari oameni ai planetei, intrigându-i să traverseze această provocare supremă. Şi chiar şi cei care reuşesc s-o facă, vor să repete experienţa din nou şi nou, an de an, pentru că-n fiecare an traseul e diferit, iar provocările sunt atât de diverse, încât nici o ediţie nu seamănă identic cu cealaltă.
Anul 2022 aduce câteva elemente noi, menită să facă intriga şi mai mare. La categoria camioanelor, acolo unde se dau cele mai spectaculoase lupte, echipa Kamaz e aşteptată să domine din nou podiumului, având cele mai multe maşini în luptă şi o istorie cu un număr uriaş de victorii din ultimii 22 de ani. Însă echipa MAZ din Belarus, care a ocupat şi ea anul trecut un loc pe podium, lipseşte din acest an din motive de interdicţii politice, iar putea, pe de o parte, să-i demoralizeze pe cei de la Kamaz, iar pe de altă parte — să lase loc altor echipă să ocupe măcar un loc pe podium.
Din acest an, raliul Dakar face parte din programul internaţional al raliurilor FIA, iar astfel punctele obţinute aici se vor contoriza în clasamentele globale pentru piloţii şi echipele ce participă la toate cursele. Acceptanţa în FIA, însă, va însemna şi deschiderea către noi forme de propulsie a bolizilor de competiţie. Spre exemplu, Audi va participa în acest an cu un bolid electrificat, care are şi un motor pe benzină la bord, însă doar în rol de generator, propulsia directă fiind electrică. Există şi o categorie nouă, anunţată pentru asemenea vehicule, care se aşteaptă să prindă popularitate rapid.
Foto: Bolidul electrificat al Audi, în segmentul de test de azi, 1 ianuarie

Categoria vehiculelor clasice, lansată abia anul trecut, a crescut atât de mult, încât a devenit în doar al doilea său an cea mai numeroasă ca şi număr de şoferi: 128 de autoturisme clasice participă în această categorie, printre ele şi Niva clasică despre care am scris anterior, plus alte 20 de camioane clasice, toate împreună numărând 315 piloţi şi copiloţi din această categorie! E un succes fulminant, care spune mult despre cât entuziasm a adunat deschiderea Dakarului pentru maşini clasice!
Întreg Dakarul 2022 are 1,065 piloţi înregistraţi, de 63 naţionalităţi. Iar mâine, 2 ianuarie, se dă start acestei aventuri motorizate imense ale planetei noastre, aventuri care a prins acum un nou având pentru 2022, atât datorită deschiderii spre forme de propulsie de viitor, cât şi spre gloria maşinilor clasice!
Vezi mai jos un video care ilustrează perfect de ce raliul Dakar e atât de îndrăgit de atât de mulţi pasionaţi auto.
0
2,065
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!