(VIDEO) Istoria neştiută a camionului DAF clasic, cu două cabine şi două motoare, de la Dakar

5 Ianuarie 2022, 18:49
Ilie Toma
Ediţia din acest an a raliului Dakar e abia a doua care cuprinde şi vehicule clasice, iar printre ele cel mai bizar, cu o istorie neştiută în spate, e un camion DAF 3300 cu două cabine şi două motoare.
Adevărul e că acest exemplar de camion a mai participat trei ori la raliul Dakar, în 1983, 1984 şi 1985. Aşa cum spuneam în alte articole, în categoria clasicelor sunt acceptate fie chiar aceleaşi vehicule care au participat deja vreodată la Dakar, fie alte exemplare ce aparţin unor modele ce au participat cândva. În acest caz, însă, e vorba chiar de acelaşi exemplar participant în acei ani şi tot de atunci i se trage şi ciudăţenia cu două cabine şi două motoare.
Povestea a început în mâinile tatălui celui care prezintă camionul astăzi. Pilotul de acum, fiul, pe nume Gerrard de Rooy, are la rândul său în palmares două victorii la Dakar, în anii 2012 şi 2016. În 1983, însă, tatăl lui Gerrard, Jan de Rooy, participase cu acest camion la Dakar, dar într-o variantă standard, cu o singură cabină şi un singur motor. După acel prim an, pilotul a concluzionat că motorul e insuficient pentru a asigura camionului performanţe de învingător la Dakar.
Atunci un inginer de la DAF i-a sugerat să rezolve problema prin adăugarea a încă un motor, oricât de simplist ar părea asta. Tatăl său a fost de acord şi atunci au început lucrările de pregătire a camionului DAF cu două cabine, pentru participarea din 1984.
Pentru a lăsa cât mai mult din ceea ce camionul avea deja, s-a decis că motorul din faţă va rămâne să propulseze roţile spate, aşa cum era iniţial. Motorul pus pe spate a ajuns să-şi trimită forţa printr-un alt arbore cardanic spre faţă, unde a fost adăugată o punte cu diferenţial.
Astfel, s-a obţinut efectul unei puteri duble şi totodată a unei tracţiune integrale, fără vreun diferenţial între axe. Pur şi simplu ambele motoare au fost calibrate şi unite la aceeaşi pedală de acceleraţie, situată în cabina din faţă. Cabina din spate e absolut pustie şi a fost pusă pentru a acoperi motorul, dar şi pentru a-i reda efect vizual.
Şi totul a funcţionat de minune, or, în 1985 acest camion a ajuns pe locul 2 la raliul Paris-Dakar, ducând şi faima echipei şi a pilotului său, devenind o vedetă a obiectelor foto de atunci. Şi, de fapt, echipa familiei De Rooy şi-a luat avântul inclusiv datorită acestui succes, iar participările lor la Dakar sunt constante, până în zilele noastre. În acest an, spre exemplu, echipa are 4 camioane Iveco în categoria de camioane normale, trei în parteneriat cu Petronas şi unul cu echipa Mammoet Rallysport.
Camionul clasic DAF 3300 cu două cabine şi două motoare, însă, e condus de un echipaj din trei piloţi cu experienţă, aleşi de familia De Rooy. Familia lor a păstrat acest camion ca piesă de muzeu toţi aceşti ani, iar anul trecut, după anunţarea categoriei Dakar clasic, şi-au zis că e cazul să-l restaureze şi să vină cu el Dakar, pentru a-l arăta lumii. Anume aşa a ajuns astăzi acest camion să alerge din nou prin nisipurile raliului.
Cât de dificil e acum, pentru acest camion clasic restaurat, să facă faţă unui asemenea raliu? Foarte! Ieri, spre exemplu, radiatorul unuia din motoare a plesnit, şi tot lichidul de răcire s-a scurs din el. Asta ar fi însemnat risc de supraîncălzire. Însă aici, soluţia din 1983, cu prezenţa a două motoare, şi-a adeverit încă o dată eficienţa, pentru că, bineînţeles, camionul mai are un motor, pe care să-l folosească! Anume cu un motor a şi trecut ieri acest camion DAF întreg segmentul de raliu şi a ajuns cu bine la final, iar acolo mecanicii au avut grijă să-i repare radiatorul.
Vezi mai jos şi un video cu acest camion DAF, unic în lume, care participă acum la Dakar pentru a reaminti lumii de propria gloria de altă dată!
0
2,721
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!