(VIDEO) Marele ghid al sistemelor EGR la motoarele moderne: tipuri de supape, probleme, reparaţii şi mentenanţă

4 Ianuarie 2022, 13:09
Redacţia PiataAuto.md
Sistemele EGR de pe motoarele moderne sună adeseori ca un termen mult prea complicat pentru a fi înţeles pe deplin, iar în regiunea noastră aceste sisteme au mai degrabă reputaţia de a genera doar probleme funcţionării motorului, fără a simţi vreun beneficiu palpabil de la ele. Tocmai de asta, majoritatea căutărilor de informaţii vor duce spre sfaturi şi servicii de „deconectare” a acestui sistem din circuitul funcţional al motorului, decât explicaţii de funcţionare, sfaturi de mentenanţă sau reparaţie.
Mecanicii specializaţi în reparaţii ample de motoare şi cutii de viteze, video-urile cărora le mai publicăm din când în când tocmai pentru că sunt directe la obiect, au făcut ceva timp în urmă un ghid complet cu aproape toate tipurile de supape EGR folosite la maşinile produse în ultimele decenii, explicând totodată esenţa sistemului, problemele lui şi sfaturi de reparaţie. Da, ultimele decenii, pentru că, deşi EGR pare un sistem folosit doar de motoarele ultra-moderne, de fapt primele încercări datează cu anii 70, iar prin anii 80 deja existau motoare cu asemenea sisteme destul de perfecţionate şi fiabile.
În esenţă EGR înseamnă recircularea gazelor de eşapament fiind un sistem ce admite uneori ca gazele rezultate în urma combustiei din cilindru să pătrundă parţial din nou în galeria de admisie pentru a se alătura amestecului normal de aer şi carburant şi a reintra în cilindru. Practic, rolul lor e de a înlocui o parte din volumul de ardere şi de a răci temperatura de ardere, reducând astfel consumul şi emisiile de CO2 şi NOx. Dirijarea fluxului acestor gaze — când ele sunt lăsate să treacă în galeria de admisie, cât de mare să fie fluxul lor — toate astea sunt gestionate de o supapă esenţială, mai simplă sau mai complicată, în funcţie de tehnologia şi evoluţia acestui sistem.
Problemele vin de la depunerile care pot apărea pe aceste valve în timp, or, prin ele trec gaze de eşapament înainte de a merge prin filtre de particule sau catalizatoare. Şi dacă gazele de eşapament conţin alte impurităţi decât gazele de ardere, rezultate din combustia incorectă, din consum de ulei în procesul de ardere sau orice altă funcţionare atipică a motorului, se poate produce o contaminare cu acele substanţe şi a galeriei de admisie şi a amestecului final care intră în cilindri pentru combustie. Şi practica arată că, aceste depuneri pe galeria de admisie au lor destul de des, fiind cauzate de tot soiul de devieri în exploatare, care pot accelera acele depuneri.
Foto: Aşa poate arăta o supapă EGR cu depuneri masive

Sistemele moderne au mai mulţi senzori de identificare a posibilelor probleme, care pot ajuta la identificarea momentului când un asemenea sistem are nevoie de intervenţie. Uneori supapa EGR poate fi curăţită, dar mai frecvent se recomandă înlocuirea ei. La fel, în cazul unei asemenea operaţiuni, e recomandată şi curăţarea galeriei de admisie, iar uneori depunerile se pot întinde spre valve. Aceste depuneri pot fi curăţate cu aditivi chimici, de obicei, dacă situaţia nu a degenerat în ceva prea grav.
Per total, însă, mai ales supapele EGR moderne pot fi diagnosticate din timp, iar la primele simptome de probleme, cum ar fi apariţia martorului check engine sau a fumului negru din ţeava de eşapament, situaţia poate fi încă reparată şi curăţată cu investiţii relativ mici, fără a fi nevoie de „deconectarea” sistemului. Oricum, în marea parte a cazurilor reparaţia e mai simplă şi mai posibilă decât vă pot speria mulţi mecanici, doar e nevoie de curăţarea sau înlocuirea supapei EGR cu curăţarea amplă a admisiei şi eventual a valvelor. Simpla deconectare a sistemului şi lăsarea galeriei de admisie plină de depunere, e doar o mascare a problemei, nu o rezolvare, cu implantarea de probleme viitoare. Esenţial, ca în multe alte domenii ale deservirii unei maşini, e să nu se lase să degenereze problema până când aceste depuneri vor începe să ajungă în cilindri şi să ducă la erodarea lor pe interior şi la uzura accelerată a motorului, care nu va putea fi înlăturată decât cu o reparaţie capitală completă şi costisitoare.

Vezi mai jos o descriere completă a tuturor tipurilor de supape EGR şi a funcţionării sistemului. Video-ul are subtitre profesioniste în rusă şi engleză, iar dacă ai nevoie, poţi seta traduceri automatizate în limba dorită de tine.
0
3,089
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!