(VIDEO) Penultima zi de la Dakar aduce cea mai dificilă etapă, un record absolut şi un spirit de echipă nemaivăzut la Kamaz

14 Ianuarie 2022, 12:32
Ilie Toma
Ziua de ieri, penultima la ediţia din acest an de la Dakar, le-a oferit piloţilor cea mai dificilă etapă de până acum, păstrată parcă special la desert, ca o bătălie de apogeu, pentru cei care au rezistat până acum. A fost o zi cu dune de toate dimensiunile în deşert, cu variaţii de relief, care impuneau piloţii să gândească mai tehnic ca niciodată pentru a rămâne în cursă, doar cei mai buni îndrăznind să se mai gândească şi la a-şi îmbunătăţi locul în clasament.
La categoria maşinilor, Nasser Al-Attiyah, la volanul bolidului său Toyota, se îndreaptă tot mai decisiv spre o victorie, fiind pe locul 1 în clasamentul general al categoriei sale, la o distanţă confortabilă de peste 30 minute de Sebastien Loeb. Nasser fiind originar din Arabia Saudită, cel mai probabil va fi o frumoasă victorie a unui localnic la Dakar-ul din acest an, în categoria maşinilor.
Etapa zilei de ieri, totuşi, a adus un nou succes pentru Audi, bolidul cu numărul 202, condus de Carlos Sainz, ajungând primul la linia de finiş, iar celelalte două Audi s-au regăsit şi ele în top 10! E a doua victorie de etapă pentru Sainz la acest Dakar şi a 4-a victorie pentru Audi cu cei trei bolizi electrificaţi din acest an.
Şi, la doar un pas de final şi văzând evoluţia mult mai bună a celor de la Audi în a doua jumătate a raliului, cu prima lor intrare la Dakar după mulţi ani de pauză, ne putem aştepta ca aceştia să revină şi mai în forţă în următorii ani, iar în scurt timp să ajungă să domine Dakar-ul la categoria maşinilor aşa cum îl domină Kamaz la categoria camioanelor!
Ziua de ieri, oricât ar fi fost ea de dificilă, a adus şi un nou record absolut la Dakar. În relatarea anterioară spuneam, despre tânărul american Seth Quintero, pilotul prototipului uşor cu numărul 503, şi anume că acesta reuşise să marcheze 10 victorii de etape într-o singură ediţie la Dakar, echivalând astfel recordul stabilit în 1984 de Pierre Lattes. Ei bine, ieri Seth Quintero a mai învins încă o etapă, iar astfel a reuşit să doboare recordul din 1984 şi să marcheze un nou record absolut, cu 11 victorii într-o singură ediţie! Iar etape sunt 12 de toate la Dakar, deci, ceea ce a reuşit americanul acum e absolut incredibil. Iar dacă învinge cumva şi etapa de azi, atunci va marca un record care va putea fi doar egalat de acum încolo, dar nicidecum depăşit!
La categoria camioanelor, ieri s-au dat adevărate exemple de drame, dificultăţi tehnice, dar totodată şi de spirit de echipă nemaivăzut. În primul rând, echipajul Kamaz cu numărul 501 a avut probleme la sistemul de evacuare, în zona de lângă motor, şi a trebuit să oprească pentru reparaţii de reetanşare, pentru că altfel temperaturile înalte ar fi putut topi elementele din jurul zonei problematice. Reparaţia a avut loc cu succes, dar asta i-a făcut să ajungă pe locul 5 în etapa de ieri.
Cel mai fascinant exemplu de spirit de echipă, însă, s-a desfăşurat între echipajele Kamaz cu numărul 500, condus de Dmitry Sotnikov şi cel cu numărul 505, condus de Eduard Nikolaev. Kamazul cu numărul 500 s-a afundat la o urcare în pantă printre dunele de nisip, iar oamenii din echipaj se chinuiau să scoată camionul din mrejele nisipului. În spatele său, la un moment dat, a apărut echipajul cu numărul 505, condus de Nikolaev. Problema e că cele două echipaje luptă direct între ele pentru titlul de învingător final în categoria camioanelor — echipajul 500 al lui Sotnikov e lider în clasament, iar 505 al lui Nikolaev era la doar 10 minute distanţă în timpul total al clasamentului, cumulat pe toate etapele de până ieri. Prin urmare, dacă ar fi triumfat doar spiritul competiţional, Nikolaev trebuia să înainteze, iar problema coechipierului din echipajul 500 i-ar fi asigurat aproape sigur victoria totală la această ediţie de la Dakar! Însă Nikolaev a oprit camionul său şi i-a tractat pe colegii săi de echipă, scoţându-i din dunele de nisip şi sacrificându-şi astfel propria victorie! A triumfat spiritul de echipă, aşa cum în puţine cazuri din lumea asta s-ar întâmpla!
În cele mai mari dune, care au urmat după acest moment, camionul Tatra cu numărul 511, condus de Igancio Casale, s-a descurcat cel mai bine dintre toţi şi a ieşit lider, parcurgând segmentul cu 5 minute mai rapid decât următorul Kamaz! În acel moment, ieri părea că Tatra are toate şansele la victoria acelei etape dificile, iar asta demonstrează încă o dată capacităţile uluitoare ale camioanelor Tatra. Dacă producătorul ceh ar ajunge în unul din anii următori să aibă şi el 4 camioane la Dakar, care să opereze în acelaşi spirit de echipă ca şi Kamaz şi să se ajute reciproc, atunci cu siguranţă ar putea face cea mai serioasă concurenţă producătorului din Rusia. Ieri, însă, după succesul fulminant, camionul a întâmpinat probleme ulterior, iar echipajul de pe Tatra a fost nevoit să se descurce sigur, pierzând o oră şi ajungând la final tocmai pe locul 13, primele trei locuri fiind ocupate tot de Kamaz, iar al 3-lea de cehul Martin Macik cu camionul Iveco numărul 503.
La maşinile clasice a fost din nou rezistenţă exemplară, dar şi traseul lor a fost mai simplu, ca întotdeauna. Totuşi, au fost şi aici dificultăţi majore de înaintare, cu maşini blocate şi acel Land Rover care pare că-şi dă suflarea în fiecare minut. Eh, şi acolo, la clasice, sunt atât de multe istorii spectaculoase luate în parte, încât cel puţin unele dintre ele ar merita spuse în nişte articole separate în zilele care vor urma, nu-i aşa?
Până atunci, te invităm să urmăreşti şi un rezumat video mai jos, iar între timp, azi la Dakar are loc ultima zi a competiţiei!
0
2,041
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!