Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Şi utilajele de construcţie devin electrice: acesta e primul încărcător frontal cu şenile, propulsat de electromotoare

13 Ianuarie 2022 - 11:18
Redacţia PiataAuto.md
Într-o lume în care propulsia electrică şi-a făcut loc confortabil printre autoturisme, motociclete şi chiar camioane şi autobuze, ajungem şi la etapa în care tot mai multe utilaje de construcţie devin electrice. De fapt, poate acolo propulsia electrică ar fi trebuit să ajungă prima, or, acele utilaje operează toată ziua cam în acelaşi loc şi ar avea mult mai multe motive de ce să folosească motoare electrice în loc de diesel.
Volvo, de exemplu, are deja o mulţime de utilaje de construcţie cu propulsie electrică, pe care le livrează deja ca produse de serie. Iar acum câteva zile şi cei de la Doosan Bobcat au dezvăluit un utilaj cu electromotoare, care e şi primul încărcător frontal cu şenile propulsat electric din lume.
Îi spune Bobcat T7X şi e un vehicul echipat cu o baterie litiu-ion de 62 kWh, însă din această baterie nu se alimentează doar electromotoarele folosite la înaintare, ci şi o întreaga reţea de motoare electrice şi actuatoare, folosite la toate braţele şi mecanismele încărcătorului. Practic, acest utilaj a scăpat de necesitatea folosirii unui sistem hidraulic puternic, şi a înlocuit acel sistem cu electromotoare şi roţi dinţate. Asta i-a permis renunţe la peste 200 litri de lichid hidraulic şi de răcire, folosit anterior, şi să facă uz doar de circa 50 litri de lichid de răcire a bateriilor şi electromotoarelor.
Utilajul cântăreşte 5.5 tone şi poate cifra sarcinii operaţionale la 1,374 kg, deci greutatea maximă recomandată pentru a fi ridicată în regim normal, care e de obicei la 1/3 din greutatea care ar determina ridicarea roţilor spate, în acest caz a părţii spate a şenilelor şi ar putea determina răsturnarea. E interesant că motorul electric principal e cotat la doar 100 CP. Viteza de deplasare nu e mare, fiind de doar 14.6 km/h, pentru că asemenea utilaje sunt de obicei transportate de la un şantier la altul.
Bateria de 62 kWh, însă, îi asigură acestui utilaj autonomie pentru doar 4 ore de muncă, dacă se munceşte continuu, sau 8 ore dacă se munceşte cu alternări. Prin urmare, după 4 ore de muncă deplină, operatorul ar putea avea o pauză forţată mai lungă, în timp ce Bobcat-ul electric se va încărca. Producătorul nu menţionează dacă acesta are port fast charge şi ce putere de încărcare se acceptă, prin urmare nu putem şti sigur deocamdată cât ar dura încărcarea unui asemenea utilaj.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter