(VIDEO) Ziua accidentelor la Dakar, un camion cu hidrogen participă şi el, iar bolizii Audi n-au avut probleme

10 Ianuarie 2022, 12:38
Ilie Toma
Ziua de ieri la Dakar, a fost una cu câteva accidente spectaculoase şi grave în acelaşi timp. Cel mai neaşteptat şi uluitor dintre acestea a fost răsturnarea camionului Scania, cu numărul 523, al echipei Dakarspeed din Olanda. Acesta circula cu viteză imensă prin dunele de nisip, iar după o aterizare, puntea spate a maşinii a sărit prea tare şi a creat un efect de salturi repetate, cu progresie de amplitudine, care a şi răsturnat în final camionul.
În rezultat, camionul a fost avariat, iar echipajul a trebuit să-l repare timp de două ore pentru a putea continua, dar acesta urma să fie supus unei inspecţii suplimentare de către organizatori, pentru a se decide dacă poate continua. Uimitor, dar olandezii au ajuns ieri la final pe locul 29 în categoria camioanelor, în ciuda accidentului major şi reparaţiilor lungi.
Foto: Peisajele de ieri de la Dakar

Un alt accident l-a suferit motociclistul Daniel Sanders, al echipei GasGas Factory Racing, la doar câţiva kilometri de la linia de start. În rezultat, acesta a fost preluat cu fracturi de către medici, iar astfel a fost nevoit să abandoneze ediţia din acest an a Dakar. Încă doi alţi motociclişti au abandonat, iar alţi trei excluşi.
Şi totuşi, motocicliştii au avut şi segmente în care au putut goni frumos până la peste 150 km/h ieri, într-o continuă acrobaţiei şi echilibristică printre dunele de nisip.
La fel de frumoasă a fost ziua de ieri şi pentru cei trei bolizi Audi, prima de la începutul Dakar-ului în care nici unul dintre acestea n-a avut vreun amortizor rupt. Au fost doar defecte mai minore, iar astfel toate trei maşini au ajuns la final în top 10, pe locurile 3, 4, şi 8.
Tot în categoria maşinilor, a avut loc şi o luptă crâncenă între liderii categoriei, Sebastien Loeb şi Nasser Al-Attiyag, Loeb ajungând primul la linia de finiş, dar Nasser e oricum primul în clasamentul general, cu Toyota sa, cu un avans confortabil.
Un accident grav s-a produs şi în clasa SSV, unde echipajul rus cu numărul 406, a lovit frontal o maşină a echipei italiene PH-Sport, cu numărul 333, ce făcea cale întoarsă după o eroare de navigaţie. Copilotul acestui automobil a fost luat cu elicopterul de medici. După lungi reparaţii ambele vehicule au ajuns la final, dar echipajul rus, spre exemplu, a ajuns penultimul la linia de finiş.
Probleme de navigaţie au avut şi două echipaje de Kamaz, fapt care a permis ca aceştia să domine „doar” 2 locuri de 3 de pe podium, lăsând şansa unui camion Iveco din echipa Mammoet Rallysport Team de Rooy să ocupe poziţia a 3-a a podiumului. Cele două Kamaz-uri care au trecut prin momente de rătăcire au ajuns pe locurile 4 şi 5. Tatra cu numărul 511 şi-a îmbunătăţit performanţa şi a ajuns pe locul 8.
Azi avem ocazia să vorbim şi despre un camion ce are numărul 00 pe el, pentru că e un camion experimental ce participă la Dakar în regim de testare şi nu intră în clasamentele oficiale, dar trece prin aceleaşi trasee. E vorba de un camion cu propulsie electrică, pe bază de pile de hidrogen — o tehnologie cunoscută în lumea maşinilor de pe modele precum Toyota Mirai sau Mercedes-Benz GLC F-CELL, dar încă nouă în lumea camioanelor. Astfel, acest camion are rezervoare de hidrogen la bord, şi instalaţie de pile de combustibil, datorită căreia îşi produce electricitatea necesară propulsiei, fără necesitatea de a purta baterii imense, or, de mulţi ani inginerii spun că această tehnologie ar una mai raţională decât propulsia electrică pe bază de baterii. Iar camionul cu hidrogen, adus de echipa Gaussin la Dakar, înaintează cu bine până acum piloţii menţinând un ritm intens, doar la săriturile de pe dune fiind mai atenţi, din cauza centrului de greutate mai înaltă.
Şi, în fine, categoria clasicelor a fost cea mai rezistentă ieri, ori, aici nu s-a produs nici un abandon şi nici un incident grav. Toate maşinile au ajuns cu bine la final, prin peisaje frumoase, într-o aventură care se instaurează tot mai intens ca una din cele mai frumoase componente ale Dakar-ului.
Vezi mai jos un video de sumar, publicat de organizatori, dar şi un alt video, publicat chiar de echipa Kamaz, în care se vorbeşte cu mecanicii Kamaz, despre camionul de hidrogen, dar şi despre alte aspecte ale cursei. Pentru cel de-al doilea video poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
1,556
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!