Vântul mare a provocat mai multe avarieri de maşini în curţile blocurilor din Chişinău, iar proprietarii se întreabă cine le va compensa daunele

15 Ianuarie 2022, 08:21
Redacţia PiataAuto.md
Vântul mare în rafale s-a făcut simţit în Chişinău şi în întreaga zonă centrală a Moldovei încă de ieri seară, iar pe parcursul nopţii inevitabil au început a apărea primele relatări despre daune provocate de obiecte luate de vânt şi căzute peste maşini sau de crengi şi copaci rupţi.
Proprietarii se întreabă pe reţelele sociale cine le va compensa daunele şi dacă au vreo şansă de a recupera de la cineva prejudiciile. Cu această ocazie, ne-am gândit că ar fi utile câteva informaţii practice.
Simplu spus, dacă avem o maşină doar cu asigurare obligatorie RCA, atunci nu prea avem şanse ca cineva să ne ramburseze daune pentru o maşină avariată în asemenea condiţii. Asigurarea RCA te protejează de daunele provocate terţilor părţi, nu acoperă propria maşină, mai ales în situaţii naturale. Dacă există asigurare CASCO, însă, aceasta acoperă toate aceste pagube, eventual cu o franciză prevăzută în contractul de asigurare, dar însăşi esenţa unei asigurări CASCO presupune că-ţi asiguri maşina împotriva a tot soiul de daune posibile — de la calamităţi naturale, incendii, furturi, până la deteriorări provocate de accidente. Foarte puţini îşi perfectează asigurări CASCO pentru maşini de vârstă mai mare şi nici companiile de asigurare nu sunt foarte încântate, de obicei, or, reparaţia unei maşini mai vechi costă la fel de mult ca acel model, dar de ani de fabricaţie mai noi, însă prima se calculează din valoarea maşinii. La modul practic, uneori o asigurare CASCO pentru o maşină ce valorează 6,000 euro, spre exemplu, poate costa 300-350 euro anual, coeficientul procentual fiind mai mare la maşinile mai vechi decât la cele doi, tocmai din cauzele enumerate mai sus. Respectiv, dacă pentru RCA plătim de 35-50 euro pe an, spre exemplu, foarte puţini deţinători ai unei maşini ce valorează 6,000 euro se încumetă să plătească 300 euro pe an pe asigurare CASCO, de exemplu.
În cazul la asemenea daune, însă, mai există şi şansa unor procese de judecată lungi, prin care, în anumite cazuri, pot fi solicitate despăgubiri, fie de la Spaţii Verzi că nu ar fi îngrijit copacii, fie de la compania constructoare sau gestionară a unui imobil, de pe care a căzut un asemenea obiect, precum cel din imaginea de mai sus. Dar în judecată va trebui demonstrat că vina le aparţine anume lor, iar în perioade precum cea de azi, când a existat cod galben de avertizări meteorologice, există o circumstanţă atenuantă, care reduce şansele ca aceştia să fie recunoscuţi vinovaţi. Şi apoi, elementar efortul de a merge la 5-10 şedinţe de judecată pentru a obţine despăgubirea îi descurajează pe mulţi din prisma preţului acelui timp, iar perspectiva unui câştig final poate fi foarte mică. Simplu spus, calea judecăţii merită parcursă atunci când chiar cazul s-a produs din vina şi neglijenţa vizibilă a cuiva, nu doar ca o dorinţă de a acoperi un incident pe care nu-l prea putea prevedea nimeni. În celelalte, cazuri, din păcate, pagubele rămân a fi acoperite de proprietarul automobilului afectat.
0
2,528
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!