Volvo lansează în SUA o versiune a camionului VNR Electric, care are o autonomie de 440 km

14 Ianuarie 2022, 15:07
Ilie Toma
Volvo vinde de mai bine de un an pe piaţa din SUA un camion electric adaptat special acelei pieţe, cu design şi configuraţii populare peste ocean, inclusiv în rol de cap tractor. Modelului îi spune VNR Electric, numele fiind inspirat de la cel mai popular camion Volvo cu propulsie tradiţională în SUA — VNR. Dar până acum, autonomia camionul era relativ limitată, fapt care nu-l recomanda decât pe distanţe urbane şi regionale.
Acum Volvo lansează o nouă generaţie tehnologică a acestui camion, după cum menţionează, ceea ce înseamnă că vehiculul rămâne în esenţă acelaşi, dar bateriile sale fac un salt imens. Anterior, camionul avea patru seturi de baterii, care ofereau o capacitate totală de 240 kWh, sau se putea opta pentru un set de 6 baterii, ce ofereau 300 kWh. Acum, însă, bateriile sunt noi, mult mai dense, iar capacitatea lor a sporit semnificativ.
Cu 4 seturi de baterii, Volvo VNR Electric poate asigura acum o capacitate de 375 kWh, deci mai mult decât 6 baterii anterioare. Iar noul camion electric a păstrat şi posibilitatea de a comanda şi versiuni cu 6 baterii, a căror capacitate însumează acum 565 kWh! Deci peste jumătate de Megawatt de electricitate!
Volvo nu anunţă cât cântăresc 6 asemenea baterii, însă ni se spune că dimensiunile lor sunt practic identice cu cele anterioare. Dar în forma sa de până la actualizare, un cap tractor Volvo VNR Electric era cu circa 3.8 tone mai greu decât un VNR Diesel, aici conţinându-se deja şi economiile de greutate datorate renunţării la motorul cu ardere internă şi alte componente specifice. Deci, putem estima că şi acum diferenţa de greutate a rămas comparabilă, prin urmare sarcina utilă tot ar avea de suferit, chiar dacă reglementările din SUA permit o tonă în plus de greutate totală a camioanelor electrice.
Partea frumoasă, totuşi, vine din autonomia mult mai mare pe care o poate asigura acum un Volvo VNR Electric cu 565 kWh baterie. Dacă înainte versiunea cu 6 baterii asigura 240 km autonomie, acum cifra a crescut la 440 km. Mai mult ca atât, a crescut şi puterea de încărcare, acceptată de noile baterii, până la 250 kW. Asta înseamnă că o încărcare de până la 80% la prize de asemenea putere va dura 90 minute la versiunea cu 6 baterii şi 60 minute la versiunea cu 4 baterii.
Aşadar, cu un timp de aşteptare mai mic şi o autonomie mult mai mare, noul Volvo VNR Electric vrea să se apropie tot mai mult de scenariile în care ar fi folosit nu doar pentru livrări originale, dar şi pentru livrări de distanţă lungă.
0
1,103
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!