Aceasta e o Lada din Timişoara, care aparţine unui tânăr de doar 22 ani, pasionat de maşini clasice

10 Februarie 2022, 17:31
Redacţia PiataAuto.md
Lada 1500, sau Lada 2103, cum o cunoşteam noi mai la est, a fost la timpul său unul din cele mai apreciate modele pe care le exporta producătorul ei în occident. Totuşi, în România numărul lor a fost mult mai mic, iar să descoperim azi un tânăr de doar 22 de ani din Timişoara, pasionat de un asemenea model, e ceva cu totul rar. Am reuşit să discutăm direct cu tânărul din Timişoara, Raul Ilovan, şi să aflăm cum de a ajuns să deţină o Lada clasică la o vârstă atât de tânără.
Raul spune că deţine maşina de mai bine de 2 ani, de fapt, iar istoria achiziţiei sale a fost mai mult întâmplătoare. E pasionat de maşini clasice, însă nu căuta neapărat o Lada şi nu a avut de-a face cu vreo una până la momentul achiziţiei. Prin 2018, însă, a început a căuta ce maşină retro şi-ar putea cumpăra, aşa că sonda terenul online, alăturându-se mai multor grupuri de pasionaţi.
Cumva, modelul care-l atrăgea mai tare era Mercedes W123. În tot acel lung proces de informări şi căutări, într-o seară a dat peste această Lada, care se afla în Cluj şi fusese expusă la vânzare. S-a entuziasmat atât de mult de ideea de a o deţine, încât a doua zi dimineaţă era cu un prieten în Cluj pentru a o vedea pe viu. O vindea un pasionat de Dacii clasice, care se întâmplase să aibă de ceva vreme bună şi această Lada.
Foto: Aşa arăta Lada în momentul achiziţiei din Cluj de către Raul

Când a văzut starea maşinii şi aerul autentic pe care-l emana, spune că i-a fost suficient să facă înconjurul maşinii şi să ştie că vrea să o cumpere. I-a spus vânzătorului că o ia, însă acela i-a zis să dea întâi o tură, să se mai uite la ea, să se convingă că sigur o vrea şi să nu arunce aşa banii. Au vrut s-o pornească şi n-a pornit. Prin urmare, Lada a trebuit împinsă pentru a porni şi pentru ca Raul să poată da o tură la volan. A rămas determinat s-o cumpere, aşa că au bătut imediat palma, au mers să facă actele, iar în după amiaza aceleiaşi zile se văzuse la volanul Ladei sale, pornind înapoi spre Timişoara.
Drumul a fost lung. A durat tocmai 6 ore, iar maşina a oprit pe neaşteptate de câteva ori. Au trebuit să mai ridice capota şi să încerce a-i da de capăt ca să repornească. Dar au ajuns cu bine, iar Raul spune că era atât de entuziasmat, încât nici dacă ar fi cumpărat o maşină nouă, din showroom, n-ar fi fost la fel de înaripat. Practic, în acea zi a gustat pentru prima dată dintr-o nouă pasiune, simţind-o pe viu.
Au urmat doi ani de exploatare periodică a maşinii, dar mai multă muncă la ea. Fiind tânăr şi liber în a-şi pune în aplicare ideile, s-a gândit să revopsească maşina, dar a vrut să aplice o vopsea modernă, la un atelier profesionist, aşa că Lada are acum o vopsea folosită la BMW-urile din anii 2020. Unii ar putea spune că i-a ştirbit din autenticitate, dar asta a vrut să facă Raul şi a făcut-o, iar rezultatul îi este pe plac. Tot el a decis să instaleze apoi jante Japan Racing de 15 ţoli, faţă de cei 13 pe care-o avea standard Lada. Aspectul maşini s-a schimbat mult spre un soi de restomod bine dozat.
Şi zicem bine dozat, pentru că în rest, Raul a păstrat totul în formă originală, de la interior până la cromul din exterior sau accesoriile maşinii. Aşa că, teoretic, maşina poate fi oricând reîntoarsă la o condiţie autentică, dacă cineva va dori în viitor s-o facă. Raul e al 3-lea proprietar al acestei maşini, şi în curând ar putea exista un al 4-lea, pentru că tânărul din Timişoara şi-a mai achiziţionat între timp un Mercedes W114, unde-şi va pune în aplicare noi sale idei. Da, pasiunea pentru Mercedes a rămas la fel de intensă ca la început, iar Lada pentru Raul a fost un prim capitol, tineresc, de bun venit în lumea acestor maşini clasice. A fost, însă, un capitol frumos, care-l face acum pe Raul să spună că mai mulţi tineri ar trebuie să exploreze şi să încerce maşinile de demult. E o experienţă care te duce în altă lume — ne spune tânărul din Timişoara.
Iar noi suntem convinşi că viitoarele capitole, începând cu W114 pe care-l are deja în proprietate, vor fi şi mai interesante pentru Raul. Iar pe lângă toate, întotdeauna tratăm cu mare admiraţie tinerii cu o asemenea pasiune pentru maşini clasice.
0
13,978
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!