Automobilele electrice şi-au dublat vânzările la nivel global în 2021, iar China numără aproape jumătate din ele

3 Februarie 2022, 11:26
Ilie Toma
Acum doar câţiva ani, automobilele electrice erau încă o tendinţă văzută ca fiind parte din viitor şi doar foarte puţin din prezent. Ei bine, începând cu anul 2020 acel viitor a venit cu paşi rapizi, iar anul 2021 a adus cifre de vânzări nesperat de mari pentru maşinile electrice la nivel global, într-o tendinţă care s-a accentuat tot mai mult spre finele anului.
Aşadar, dacă în 2020 era atins un record nemaivăzut de 3.1 milioane de automobile electrice vândute la nivel global, atunci anul 2021 a dublat acel record, ajungându-se la un nivel de aproape 6.5 milioane de electrice! Iar asta a făcut ca din numărul total de maşini vândute la nivel global în 2022 cele pur electrice, cu baterii, să reprezinte aproape 10%!
Iar cifrele de mai sus sunt totalurile întregului an. Dacă vorbim de ultimele luni, atunci în noiembrie s-au vândut în toată lumea peste 720 mii de maşini electrice, iar în decembrie — peste 900 mii! La nivelul lunii decembrie, asta a însemnat o cotă de circa 15% pentru maşinile electrice din total, adică una din 6-7 maşini noi vândute în lume deja a fost pur electrică, neluând în calcul hibrizii şi plug-in hibrizii, la nivel mondial, numărul acesta fiind cam în jumătate faţă de electrice şi rămânând stabil faţă de anii precedenţi, fără salturi la fel de mari în popularitate.
Ca şi popularitate de modele, Tesla Model 3 conduce topul mondial, iar marca Tesla conduce topul mărcilor, aproape 1 milion din cele 6.5 electrice vândute global revenindu-i ei. Pe locul 2 în topul modelelor se situează modelul chinezesc cu preţ surprinzător de mic, Wuling Hong Guang Mini EV, despre care am scris anterior că are toate şansele să devină un fenomen, date fiind preţurile sale, care pornesc de la echivalentul a circa 3,600 euro. Ei bine, a devenit, iar micuţul electromobil din China s-a vândut în aproape 400 mii de exemplare în 2021!
Şi în cazul acestui model, tendinţa a fost în creştere continuă până la sfârşitul anului, doar în decembrie fiind livrate 50,561 automobile. Pe locul 3 se situează Tesla Model Y.

E interesant că la nivel de ţară, China e ţara cu ce mai impresionantă cotă la nivel global, aici vânzându-se 2.91 milioane de vehicule din cele 6.5 milioane vândute la nivel global. Fireşte. În vânzările de pe teritoriul Chinei se includ şi exemplare Tesla, produse local, sau ale altor mărci, dar producătorii chinezi au oricum cea mai mare cotă din aceste vânzări din China.
Ca şi cotă procentuală de vânzări raportată la populaţie Norvegia rămâne lider absolut. Într-o ţară cu doar 5.4 milioane de locuitori, s-au vândut în 2021 circa 115 mii automobile pur electrice, ele cuantificând 65% din totalul vânzărilor la nivelul întregului an, cu ultimele luni depăşind 75%.
La polul opus al curiozităţii, una din ţările mari cu rezultate neaşteptat de mici la vânzările de maşini electrice este Japonia, unde, la o populaţie de 125 milioane de locuitori s-au vândut doar 20 mii maşini electrice din 4.45 milioane de maşini vândute în total în ţară, ceea ce înseamnă cam 0.4% din total, cam cât se vând în Norvegia într-o lună şi un pic.
1
1,061
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!