Elon Musk a activat serviciul de internet prin sateliţii Starlink deasupra Ucrainei. Cum poate fi folosit acesta?

27 Februarie 2022, 10:23
Redacţia PiataAuto.md
Azi noapte, Elon Musk a anunţat că a relocat un număr mare de sateliţi ai sistemului Starlink deasupra Ucrainei şi a activat serviciul de internet prin sateliţi pentru această ţară, în urma apelului de ieri după-amiază a Ministrului Transformării Digitale din Ucraina, Mykhailo Fedorov.
Fedorov a menţionat ieri pe Twitter că „în timp ce Elon Musk şi Space X încearcă să colonizeze Europa, Rusia încearcă să ocupe Ucraina”, rugându-l să activeze acest serviciu. Peste doar 10 ore, în decursul acestei nopţi, Elon Musk a anunţat că serviciul este activat şi mai multe terminale sunt pe drum. Dar ce înseamnă Starlink şi cum poate fi folosit acest tip de internet?
Ei bine, logica de bază a Starlink e genială de simplă, şi anume ca o reţea imensă de sateliţi să poată asigura disponibilitatea conexiunii de internet prin semnal transmis către pământ şi viceversa. Asta dă imediat câteva avantaje: lipsa de dependenţă de cabluri terestre şi orice infrastructură terestră în sensul clasic, dar şi disponibilitatea semnalului şi în zone îndepărtate, inclusiv nepopulate. Viziunea acestui serviciu este ca în timp să facă disponibil internetul la nivel global, peste tot în lume în mod egal, ca un drept de bază al oamenilor. Conform aceleiaşi viziuni, s-ar putea ajunge la telefoane care se pot conecta direct la Starlink şi recepţiona direct semnalul de internet de acolo. Dar, deocamdată, e nevoie de utilaj special, simplificat la maxim într-o un set numit Starlink kit.
Acest kit vine cu o antenă de satelit şi un modem WiFi. Practic, antena trebuie poziţionată cu un vizor clar spre cer, după care ea îşi ajustează automat poziţia, iar modemul are rolul dublu de a decoda semnalele comunicării cu sateliţii şi a genera o conexiune obişnuită WiFi acolo unde e instalat. Iar ulterior, la acea reţea Wi-Fi se pot conecta în mod obişnuit device-urile actuale. Setările se fac printr-o aplicaţie de telefon. Totul e făcut să fie maxim de simplu, doar că e nevoie oricum de acest echipament fizic şi de amplasarea antenei cu vizor spre cer.
Foto: Componentele kit-ului Starlink

În acest context, activarea Starlink poate părea mai puţin relevantă în sensul utilizării celor din Ucraina, dar nu e deloc aşa. În condiţiile unui război, conexiunea normală de internet, de la fire până la turnurile reţelei de telefonie mobilă pot fi afectate grav, iar astfel multe din instituţiile de stat pot rămâne cu comunicarea esenţială întreruptă. Existenţa Starlink-ului le permite, practic, să fie mult mai protejate în cazul afectării infrastructurii obişnuite şi să poată comunica între ele chiar şi atunci când nu mai există telefonie terestră şi mobilă sau reţea de internet. Iar electricitatea necesară poate fi asigurată prin mult mai multe metode decât internetul.
0
3,434
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!