Încă un automobil modern, creat să evoce o legendă de cândva: Ferrari 250 SWB, ce urmează a fi produs în zilele noastre

23 Februarie 2022, 15:50
Ilie Toma
În zilele noastre, în special în ultimul an, au fost anunţate tot mai multe automobile moderne, construite în zilele noastre, dar cu formele unor modele glorioase de demult. Unele dintre ele au propulsie electrică, altele vin cu o propulsie tradiţională, eventual perfecţionată la nivel modern, dar toate promit o emoţie specială în condus, aproape de ceea ce ofereau cândva legendele de la care sunt inspirate. Ei bine, azi vorbim de o creaţie care a îndrăznit să se inspire tocmai de la Ferrari 250.
Modelul original al celor de la Ferrari, produs prin anii 50 în mai multe versiuni de caroserie şi ampatament, avea un motor V12 de 250 cm cubi per cilindru, adică 3.0 litri în total, şi e modelul care înregistrează constant recorduri la sumele de milioane, apoi chiar şi zeci de milioane, cu care e tranzacţionat la licitaţii.
Creaţia despre care vorbim azi se inspiră de la versiunea cu ampatament scurt Ferrari 250 SWB şi a fost anunţată acum câteva zile de către o companie din Marea Britanie, numită RML, companie care promisese acest model ceva timp în urmă şi abia acum l-a dezvăluit.
Ei bine, şi acum să trecem la consistenţa acestei maşini, care arată cu adevărat superb. Nu se puteau sacrifica nişte caroserii de Ferrari clasice, pentru că asta ar fi fost o blasfemie şi ar fi fost şi exorbitant de scump. Aşa că întreaga caroserie e recreată în zilele noastre folosindu-se fibra de carbon, obţinându-se astfel avantajul unei greutăţi reduse şi a unei rigidităţi moderne excelente.
Pe caroserie se montează o suspensie ce e inspirată mai mult de la modelul Ferrari F550, produs între anii 1996 şi 2001, pentru că arhitectura acesteia e net superioară celei folosite în anii 50 de Ferrari, iar dimensiunile şi punctele de fixare pe caroserie sunt comparabile.
Iar acum, să vorbim şi despre motor. Dacă tot am vorbit de modernizare, probabil ai intuit deja că ar putea fi vorba de propulsie electrică, nu-i aşa? Ei bine, nu e aşa. Această creaţie modernă Ferrari are un motor V12 tot de Ferrari, doar că nu e acel propulsor din anii 50, ci tot unul de pe Ferrari 550 din anii 90.
Aşadar, vorbim de un motor V12 de 5.5 litri, aspirat natural, care livrează 485 CP, exact cât livra şi pe modelul Ferrari 550. Cu o greutate totală de circa 1,700 kg, creatorii acestei maşini estimează că ea va accelera de la 0 la 100 km/h în puţin peste 4 secunde, iar viteza maximă va ajunge la 290 km/h!
Pentru interior se menţionează că acolo vor avea loc doar materiale clasice, la fel ca-n modelul original, cu piele, aluminiu sau lemn, fără pic de plastic. Totul va fi lucrat manual, cu o calitate absolutistă.
Iar preţul va fi unul pe măsură — de 1.35 milioane de lire sterline plus taxe locale şi de livrare. E mult, dar în comparaţie cu preţul unui 250 SWB original din anii 50, e mai mult decât accesibil. Şi vor fi produse doar 30 de asemenea maşini. Cel mai probabil, vor fi cumpărate tot de colecţionarii care au deja câte un 250 SWB original, ţinut cu sfinţenie, iar creaţia celor de la RML ar putea fi o alternativă de fiecare zi, de care să nu le pară rău că o exploatează şi totodată să aibă senzaţii similare de condus.
Oricine ar urma să fie cumpărătorii, creaţia e una superbă, iar apariţia ei confirmă încă o dată dorul pasionaţilor auto pentru emoţia de cândva a maşinilor legendare.
0
2,013
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!