Legea care permite importul pieselor auto la mâna a doua a fost votată în prima lectură, cu modificări introduse între timp

18 Februarie 2022, 08:56
Redacţia PiataAuto.md
Despre iniţiativa deputatului Dumitru Alaiba de a permite importul pieselor auto la mâna a doua am scris încă în anul 2021, când a fost prezentată pentru prima dată şi atunci menţionasem că dincolo de intenţii bune, în esenţă, se ascundeau şi nişte riscuri majore la nivel de consumabile învechite, cum ar fi anvelopele uzate, uleiurile sau acumulatoarele. Ieri legea a fost votată în prima lectură în parlament şi ea conţine nişte modificări faţă de iniţiativa iniţială, introduse între timp.
Astfel, esenţa principală a legii a rămas aceeaşi: în Moldova va fi permis importul pieselor auto la mâna a doua, permisivitatea aplicându-se tuturor pieselor, cu excepţia tipurilor interzise de aceeaşi lege sau de alte capitole ale codului vamal. În lista interdicţiilor intră acum anvelopele uzate, şi acumulatoarele (bateriile pentru pornirea maşinii). În cazul anvelopelor, importul va fi permis doar pentru anvelopele noi, iar la baterii încă nu e clar dacă interdicţia se va referi doar la cele cu electroliţi lichizi sau şi la seturile de baterii mari litiu-ion sau Ni-Mh pentru automobile hibride şi electrice. Autorii legii spun că lista de interdicţii va fi completată pentru votarea în lectura a doua.
În etapa de consultări publice se mai vorbea şi despre interdicţia la piese ce ţin de sistemul de frânare, direcţie şi suspensie, care ţin de siguranţă. Aşa cum spuneam, însă, lista completă de interdicţii va fi pregătită pentru lectura a doua, în prima lectură aceste interdicţii lipsind.
La modul practic, în forma sa declarată, noua lege ar trebui să permită atât persoanelor fizice, cât şi companiilor, să importe piese auto la mâna a doua, cu achitare de taxe în buget, iar piaţa ar trebui să-şi autoregleze nivelul de calitate şi uzură a pieselor importate. Eventualele probleme şi riscuri auxiliare, care pot apărea, cum ar fi faptul că pe viitor companiile de asigurări ar putea să vrea să folosească piese la mâna a doua pentru reparaţii, ar trebui să fie rezolvate prin legi adiţionale sau directive care să instituie standarde pe fiecare domeniu în parte, cum ar fi asigurări, service-uri auto, etc. Esenţa legii rămâne a fi scoaterea unei interdicţii generale existente până acum, pe care autorii legii o numesc artificială.
1
6,033
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!