Mobilizare admirabilă a oamenilor din Moldova pentru ajutorarea celor veniţi din Ucraina, într-un gest de umanitate fără precedent

26 Februarie 2022, 09:28
Ilie Toma
Acum două dimineţi ne-am trezit cu toţii cu sunetul războiului în casele noastre, venit de la ecourile ce răzbăteau din Ucraina. Însă vecinii noştri din Ucraina n-au auzit doar ecouri, ci sursa sunetelor, în scene înfiorătoare, care n-ar fi trebuit să existe niciodată în secolul XXI. Într-o asemenea situaţie imprevizibilă, tot ce puteam face mai bun e să fim solidari şi umani cu cei care inevitabil au nevoie de noi. Şi oamenii din Moldova au demonstrat încă o dată că pot fi admirabil de uniţi, umani şi săritori la nevoie. Nu în vorbe, ci în fapte, în mâini întinse cu adevărat altor oameni, aflaţi în cea mai dificilă situaţie pe care o poate întâlni un om în viaţa sa, când e nevoit să-şi salveze copii şi apropiaţii de război.
Foto: Oameni din Ucraina, care intră în Republica Moldova

În Moldova oamenii s-au mobilizat aşa cum mulţi dintre noi nu şi-au închipuit vreodată că se va putea. Mii, sau poate chiar peste zece mii de oameni, au publicat nenumărate anunţuri în mediul online că sunt gata să ofere gratuit casele sau apartamentele libere pe care le au, în capitală sau oriunde altundeva în ţară, pentru a-i adăposti pe cei veniţi din Ucraina. Cei care nu au case sau apartamente libere, dar au măcar o odaie liberă, au anunţat că sunt gata să adăpostească oameni în propria lor casă, oferindu-le acelor oameni un cămin.
Foto: Mamă cu copil, veniţi din Ucraina, urcaţi la frontieră într-un microbuz pentru a se deplasa spre Chişinău

Mii de voluntari au mers la punctele de trecere a frontierei, unde vin refugiaţii şi trebuie procesaţi cât mai eficient.
Foto: Imagine de la unul din centrele de adăpost de la frontieră din Moldova

Mii de oameni au mers şi la centrele de adăpost din Chişinău, ducându-le oamenilor strictul necesar, de la scutece pentru copii până la mâncare.
Foto: Imagine de la centrul Moldexpo, unul din centrele de adăpost din Chişinău

S-au inclus şi o mulţime de companii, unele donând bani, altele alimente, altele ducând la aceste centre de adăpost maşini de spălat şi alte electrocasnice necesare unor condiţii demne de viaţă, pe cât e posibil în acest context. Oamenii şi-au pus la dispoziţie maşinile să-i transporte pe cei ce au nevoie, restaurantele şi chiar sălile de nunţi au primit oameni în incinta lor, oferindu-le cazare şi alimentaţie. Pur şi simplu, fiecare dintre oameni s-a întrebat direct ce poate face el pentru a da o mână de ajutor, şi a făcut-o, în gesturi care salvează acum vieţi cu adevărat, în gestul de care aceşti oameni au cu adevărat nevoie. Nu am aşteptat să facă doar autorităţile ceva, oamenii s-au mobilizat din proprie iniţiativă, din proprie pornire.
Foto: Imagine de la unul din punctele de frontieră din Moldova

Şi aici trebuie să spunem sincer şi obiectiv că de această dată şi autorităţile noastre au făcut acţiuni calculate, corecte, prompte şi eficiente, care au adus un impact adevărat în ajutorul organizat al acestor oameni.
Foto: Transportare organizată, coordonată de autorităţi, a oamenilor din Ucraina de la punctele de frontieră spre capitală

Da, au fost gesturi condamnabile inclusiv ieri, cel mai penibil fiind cel al unor bănci moldoveneşti care au setat un curs de 4 ori mai mic decât cel oficial pentru hrivna ucraineană, iar unele chiar la 0.01 lei pentru o hrivnă. Au fost şi altele similare. Dar numărul acestora e infinit mai mic, decât miile de cazuri pozitive, de ajutor sincer în aceste momente excepţionale pentru întreaga omenire.
Foto: Unul din punctele de primire şi adăpostire iniţială a refugiaţilor din Ucraina, la punctul de frontieră

Şi e nevoie de noi în continuare. Oameni din Ucraina vor mai veni, iar cei care sunt pe loc vor mai avea nevoie de ajutor. Cei care încă n-au reuşit să ajute în zilele precedente, o pot face în zilele următoare, şi orice ajutor e binevenit, de la cel logistic până la ajutoare directe oferite oamenilor sau pur şi simplu munca de voluntar în aceste centre. Aceste momente ale istoriei demonstrează adevărata noastră fiinţă, adevărata noastră umanitate. O familie ajutată în orice formă, un copil care primeşte astăzi adăpostul din partea noastră şi o lacrimă ştearsă de pe obrazul acelui copil, e ceea ce va rămâne cu adevărat în memorie toată viaţa.
Foto: Imagine a unui copil din Ucraina la unul din centrele de procesare a refugiaţilor de la frontieră, din Moldova

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne
0
1,638
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!