Noul Morgan Super 3, britanicul cu trei roţi şi trei cilindri, dar cu design fascinant

24 Februarie 2022, 11:17
Ilie Toma
Morgan are o tradiţie seculară de a produce vehicule cu 3 cilindri, ultimul dintre ele purtând numele 3 Wheeler şi fiind dotat cu un motor V2 de motocicletă de origine SS, cuplat la o cutie de viteze de pe o generaţie demult apusă a lui Mazda MX-5. L-am testat cândva în Marea Britanie şi a fost una din cele mai neobişnuite maşini pe care le-am condus vreodată, dar totodată şi o sursă de emoţii irepetabile. Ei bine, după ce în ultimii ani s-au tot lansat ediţii speciale interesante ale acelei generaţii, acum a venit şi timpul unei generaţii absolut noi.
Acum câţiva ani, mulţi se întrebau dacă un vehicul cu 3 roţi de la Morgan mai are şanse să aibă un succesor viitor, într-o lume în care ele păreau expirate. Dar în ultimii ani, lucrurile atemporale şi chiar retro au început a avea din nou priză la public, aşa că stilul irepetabil al unui asemenea vehicul a devenit imediat un avantaj unic al celor de la Morgan. Prin urmare, nu e de mirare că azi asistăm la o nouă generaţie a acestui vehicul, numită de această dată Super 3.
După tradiţia Morgan de pe modelele mai mari, cifra din denumire indică la numărul cilindrilor de pe propulsorul instalat pe acel model. Prin urmare, pe acest nou Morgan, nu mai avem un motor cu 2 cilindri în formă de V, ci unul cu 3 cilindri, în linie. Şi e un motor de maşină, mai exact de la Ford. Dar nu e un EcoBoost turboaspirat, ci o versiune aspirată naturală a ipostazei de 1.5 litri! Motorul livrează 118 CP şi 150 Nm, dar noul Morgan Super 3 cântăreşte doar 635 kg la gol, aşa că puterea ar trebui să-i fie mai mult decât suficientă.
Cutia de viteze e una ce vine tot de pe MX-5, ca şi la modelul precedent. Structura şi platforma maşinii este una nouă, din aluminiu, iar asta e permis o rigiditate mai mare şi chiar standarde de siguranţă ce s-ar apropia de maşinile cu 4 roţi, după cum afirmă cei de la Morgan.
Şi, pe lângă toate, designul exterior şi interior a evoluat într-un mod fascinant, aducând inspiraţii clasice, pe alocuri aeronautice, şi un stil despre care nu poţi să zici decât că arată exact aşa cum ar trebui să arate un Morgan.
Iar interiorul a crescut enorm de mult în calitate. Dacă despre precentul 3 Wheeler noi spuneam că e incredibil de spartan când îl testasem, cu ţevi şi cu lemn lăsat la vedere din structura sa, acum noul Morgan Super 3 e o jucărie premium, stilizată perfecţionist.
Şi această jucărie va avea şi un preţ pe măsură. Preţul ei va începe de al aproape 42 mii lire în Marea Britanie, deci cam 50 mii euro pentru alte ţări cu taxări obişnuite. Ca şi până acum, aceste maşini se vor fabrica în mare parte manual la fabrica Morgan din Malvern, Worcestershire.
0
1,455
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!