Situaţia de pe parcursul nopţii şi dimineţii de la punctele de frontieră ale Moldovei: mobilizare admirabilă a oamenilor pentru a-i ajuta pe cei veniţi din Ucraina

25 Februarie 2022, 09:14
Redacţia PiataAuto.md
După ce aseară Ministerul Afacerilor Interne a informat despre dispunerea organizării centrelor provizorii la punctele de trecere a frontierei Palanca şi Otaci, mai mulţi oameni din Moldova s-au mobilizat voluntar pentru a merge spre acele puncte şi a-i ajuta. Oamenii din Moldova au format grupuri în reţele sociale unde anunţau ajutorul pe care pot să-l ofere şi unde şi cetăţenii din Ucraina îţi anunţau solicitările de ajutori. Agenţii imobiliare şi oameni simpli au anunţat gesturi de bunăvoinţă în a oferi apartamentele sau casele pe care le au, în Chişinău sau în alte localităţi, pentru a găzdui oamenii veniţi din Ucraina.
Ieri autorităţile din Republica Moldova au mai făcut un pas major spre comunicare operativă şi au lansat un canal de Telegram, numit Prima Sursă, unde Guvernul comunică informaţii oficiale, confirmate şi anunţate direct, pentru a evita avalanşa de ştiri false, neverificate complet, sau exagerate, publicate de unele entităţi media. Pe acelaşi canal, Guvernul a anunţat la orele serii că au organizat 12 autobuze spre acele puncte, cu 500 locuri capacitate, pentru a-i transporta pe cei care vor să ajungă spre Chişinău. Autorităţile au îndemnat totodată oamenii să nu meargă în mod individual cu maşinile lor, pentru a nu provoca aglomeraţii pe traseu.
Ieri seara se anunţau aglomeraţii şi la vama Leuşeni-Albiţa în sensul de traversare spre România. Însă numărul traversărilor şi imaginilor nu denotau în mod obiectiv decât o uşoară creştere firească a fluxului de trafic în asemenea context. O imagine publicată azi dimineaţă de Guvern pe acelaşi canal de Telegram arată un trafic deja revenit la normal, la ora 08:00 a acestei dimineţi.
Foto: Starea de azi dimineaţă de la vama Leuşeni-Albiţa, imagine oficială publicată de Guvernul Republicii Moldova

La ora 08:27, Guvernul a anunţat că în ultimele 12 ore de până la 08:00 dimineaţa, cu alte cuvinte pe parcursul nopţii de la 20:00 până la 08:00, au trecut frontiera de stat 19,645 persoane, dintre care 12,694 persoane pe sensul de intrare în Republica Moldova. Dintre persoanele care au traversat frontiera, 9777 au fost cetăţeni ai Ucrainei. Autorităţile informează că la orele dimineţii toate punctele de frontieră sunt deschise şi operează în regim deplin, iar la câteva puncte de frontieră se atestă rânduri mari la intrarea în ţară — rând de 8 km la PTF Palanca - Maiaki-Udobnoe şi rând de 2 km la PTF Tudora - Starokazacie. Deci, e clar că încă există mulţi cetăţeni ai Ucrainei care vor să traverseze hotarul spre Republica Moldova şi fluxul acestor cetăţeni va fi mare şi pe parcursul zilei de azi.
Foto: Imagine de la frontieră, publicată pe reţele sociale, cu menţiunea că acolo existau la orele serii o mulţime de voluntari veniţi să ajute

Azi dimineaţă primarul Ion Ceban a anunţat pe pagina sa oficială că centrul de la Moldexpo, care funcţiona ceva timp în urmă ca un spital adiţional în context pandemic, a fost transformat în centru de cazare, într-un efort comun cu Ministerul Sănătăţii. Un alt centru a fost amenajat pe bd. Dacia, iar alte două familii au fost cazate chiar în sediul Direcţiei Generale Educaţie, Tinere şi Sport din Chişinău. Oamenii cazaţi au fost asiguraţi cu alimente şi lucruri de necesitate primare. Pe lângă asta, primarul menţionează că mulţi oameni din Chişinău au venit la aceste adrese pentru a aduce alimente şi lucruri suplimentare, în ajutorul celor cazaţi.
Foto: Imagine de la centrul Moldexpo, publicată de primarul Ion Ceban

Deşi au fost şi raportate în mediul online şi cazuri în care unii s-au gândit să profite majorând preţurile la chirie sau mergând la vamă şi cerând sume exorbitante pentru a-i transporta pe oameni la Chişinău, per total mobilizarea oamenilor din Moldova a fost una admirabilă, într-un spirit de umanitate necesar în această perioadă. Agenţii de caritate, companii, oameni simpli şi-au deschis uşile caselor lor sau au mers să ducă ajutoare pentru cei veniţi din Ucraina. Sunt gesturi de care aceşti oameni veniţi acum în Moldova au cu siguranţă nevoie!
1
1,968
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!