Un fotograf din Canada vrea să atingă 1 milion de km cu Toyota sa FJ Cruiser, dar prima defecţiune la motor, la 815 mii km, i-a dat bătăi de cap

4 Februarie 2022, 15:31
Redacţia PiataAuto.md
Mike Drew e un fotograf aventurier din Canada, care merge foarte des în afara drumurilor asfaltate cu maşina sa pentru a prinde imagini superbe în locuri neumblate. Ca să aibă o maşină potrivită şi pentru necesităţile practice de familie, şi pentru ieşirile sale în mijlocul naturii, şi-a cumpărat încă în 2007 o Toyota FJ Cruiser nouă, cu motor V6 de 4.0 litri sub capotă. O maşină pe care el o vedea practică şi drăguţă ca design pe atunci, dar care azi a ajuns să fie o legendă căutată de colecţionari deja.
Ei bine, în aproape 15 ani de exploatare, Mike a făcut cu Toyota sa peste 800 mii km şi maşina s-a dovedit a fi atât de fiabilă, încât acum un an el declarase pe reţele sociale că şi-a pus scopul de a atinge măcar 1 milion de kilometri cu ea. Pe atunci maşina avea 808 mii km parcurşi. Dar, după ceva timp şi încă 7 mii km parcurşi, Toyota sa l-a întristat, din motor au început a ieşi aburi neclari şi acesta a oprit. Deznădăjduit, Mike şi-a dus maşina acasă, şi a încercat să estimeze cam ce a păţit ea, iar un mecanic i-a spus că garnitura din motor a cedat, aşa că lichidul de răcire s-a contopit cu uleiul şi situaţia este, cel mai probabil tristă.
Mike şi-a găsit un vehicul temporar de înlocuire, iar FJ Cruiser-ul său stătea nemişcat, el gândindu-se că o asemenea reparaţie va fi usturător de scumpă în Canada, şi că poate maşina nu mai merită reparată, dacă tot a ajuns până la 815 mii km.
Chris Dekker, proprietarul unui service din acelaşi oraş, însă, ştia că Toyota fotografului se defectase, însă, cunoscând că Mike avea intenţia să atingă un milion de kilometri cu ea, s-a gândit că Toyota sau reprezentanţa locală cu siguranţă va vrea să-l ajute să-şi atingă scopul măreţ. Dar nimeni de la Toyota n-a avut nici un interes pentru maşina fotografului. Chris şi-a amintit de ea când o stagiară în service-ul său, Hayley, l-a întrebat dacă n-ar fi o idee bună să-l ajute pe fotograf cu reparaţia, pe care ar face-o ea, învăţând şi obţinând experienţă totodată. Chris i-a scris fotografului ca să afle dacă maşina mai e defectată, iar în câteva zile Toyota FJ Cruiser a fost adusă la service.
Înlocuirea garniturilor nu e o operaţiune complicată în sine, dar chiulasele motorului trebui desfăcute, şi cum anterior a existat problema străbaterii ei, s-a făcut o curăţare completă a motorului. Paradoxal, dar starea motorului era una superb de bună, acesta având nevoie efectiv doar de curăţare şi de garnituri noi şi atât. Nici o altă piesă schimbată în el.
Foto: Aşa arăta motorul lui Toyota FJ Cruiser, cu 815 mii km parcurşi

Odată ce au muncit la maşină, cei de la service i-au schimbat uleiul şi toate fluidele, i-au schimbat uleiurile în diferenţiale şi cutia de viteze, i-au înlocuit etrierele de frână, care erau uzate, dar şi câteva bucşe şi elemente de fixare a punţilor de caroserie. Toată munca a făcut-o stagiara mecanic, cu supravegherea mecanicilor mai experimentaţi şi la început cei de la service intenţionau să-i ofere fotografului doar partea de manoperă drept bonus, gratuit. Însă, deoarece n-au schimbat practic nici o piesă costisitoare, au decis să-i ofere şi piesele gratuit.
În esenţă, reparaţia s-a dovedit a fi mult mai simplă decât credea Mike, fotograful, şi chiar decât estimau mecanicii. Şi e prima reparaţie la motor de când acesta e nou. Iar Chris, proprietarul service-ului, spune că FJ Cruiser-ul e într-o stare atât de bună, încât poate parcurge cu mult peste 1 milion de km, pe care-i ţinteşte Mike. Una e clar, iniţiativa stagiarei sale a salvat maşina, or, proprietarul ei o credea mult mai grav defectată şi era gata să o considere defunctă, când, de fapt, ea avea nevoie doar de o curăţare, şi câteva cauciucuri, garnituri şi consumabile schimbate şi atât.
0
12,039
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!