(VIDEO) Acesta e primul camion cu hidrogen, care a participat vreodată la Dakar

23 Februarie 2022, 14:46
Redacţia PiataAuto.md
La ediţia din acest an a raliului de la Dakar, pe care am relatat-o intens acum mai bine de o lună, a participat pentru prima dată şi un camion cu propulsie electrică şi energie generată din hidrogen pe baza pilelor de combustie, numit Gaussin H2 Racing Truck. Camionul era în afara clasamentului general şi singurul său scop a fost să testeze viabilitatea tehnologie de la bordul său în condiţiile dure ale Dakar-ului, testare care a avut loc cu bine.
E interesant, însă, să aruncăm o privire mai detailată asupra acestui camion de la Dakar şi asupra substratului său tehnic. Aşadar, acesta a fost pus în mişcare de două electromotoare a câte 300 KW fiecare, deci 600 KW în total, ceea ce echivalează cu 815 CP. Hidrogen e stocat în rezervoare de înaltă presiune, similare celor în care se stochează şi gazul natural comprimat. Pe camionul de la Dakar presiunea din rezervoare era de 350 bari. De asemenea, pentru că solicitările de putere instantanee variază, iar tehnologia pilelor de combustie are o latenţă în fluctuaţiile cu care generează electricitate, există şi o baterie la bord. Principiul e unui comun şi pentru maşinile cu aceeaşi tehnologie, precum Toyota Mirai, doar că pe acest camion bateria e mai mare, întrucât totul are loc la o scară mai mare şi mai solicitantă.
Foto: Camionul cu hidrogen, în acţiune la Dakar 2022

Autonomia acestui camion în regim de Dakar era de 400 km, iar în anii viitor se planifică instalarea unor rezervoare ce susţin presiune mai mare şi astfel autonomia va spori şi mai mult. Totuşi, chiar şi un asemenea camion ce nu se bizuie doar pe baterii, ci mai ales pe tehnologia generării electricităţii din hidrogen, cântăreşte cu 3 tone mai mult decât unul diesel comparabil, ajungând la o masă de 12 tone în forma sa de la Dakar.
Vezi mai jos o prezentare a acestui camion cu propulsie pe hidrogen.
0
1,401
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!