(VIDEO) Cum se produc accidentele la sensul giratoriu de la intrarea în Truşeni, lângă Chişinău, şi problema unor asemenea intersecţii

4 Februarie 2022, 09:11
Redacţia PiataAuto.md
De mai mult de un an, intersecţia de la intrarea în comuna Truşeni din componenţa municipiului Chişinău a fost reorganizată pentru a fi transformată dintr-un drum mare şi lat cu prioritate într-un sens giratoriu, care, însă, a rămas a fi temporar de mult timp încoace. Cam din aceeaşi perioadă aici se produc periodic accidente rutiere, în mare parte pentru că unii şoferi nu opresc la sensul giratoriu şi continuă să înainteze ca şi cum traseul lat ar fi cu prioritate.
O situaţie surprinsă ieri de o cameră de bord arată elocvent cum se produc asemenea accidente. Automobilul cu camera de bord vrea să vireze stânga pe sensul giratoriu, iar din direcţia Vatra vine o Honda CR-V, care merge cu viteză înainte, fără vreo intenţie de a opri să cedeze trecerea. Din fericire, accidentul de ieri a fost evitat, dar tot el ridică semne de întrebări despre problemele unor asemenea intersecţii.
Da, există indicatoare rutiere puse pe centru şi pe marginea drumului, care atenţionează despre sensul giratoriu şi necesitatea cedării trecerii. Dar atunci când un simptom sau o problemă se repetă de prea multe ori, probabil există şi o eroare de proiectare, or, intersecţiile proiectate profesionist trebuie să minimizeze erorile umane. Una din probleme e construcţia infimă a rondului de pe centrul sensului giratoriu, care abia de are vreo doi metri, şi aia fiind făcută de ani încoace din acele elemente de plastic, temporare. O asemenea construcţie sugerează ideea unor reparaţii de drumuri, nu a unui sens giratoriu amenajat. Iar diametrul unui sens giratoriu trebuie să fie proporţional cu numărul de benzi şi fluxul de trafic. Nu poţi face două drumuri uriaşe cu trei benzi mari să se intersecteze între ele cu un rond cu diametru de 1-2 metri, care abia de se observă vizual. În mod ideal, traiectoria de deplasare, chiar şi înainte, trebuie să treacă printr-un semicerc, şi atunci şoferii vor percepe la nivel inconştient acel sens giratoriu, minimizându-se orice risc de interpretare greşită. Şi toate astea, într-un mod idealist, ar trebui însoţită de iluminări, şi marcaje corecte.
Foto: Un sens giratoriu civilizat, unde se intersectează drumuri de lăţimi diferite

Sigur, tot ceea ce spunem mai sus ţine de proiectare, aşa cum ar trebui să fie ea, iar realitatea acestei intersecţii şi a altora ca ea e cu totul alta. Iar asta, din păcate, nu ne absolvă de vină în cazul unui accident rutier. Însă, poate, la asemenea modificări iniţiate de autorităţi ar trebui să se ţină cont şi de nişte standarde rutiere, iar sensurile giratorii amenajate să nu rămână a fi „temporare” cu anii. Vezi situaţia surprinsă ieri în video-ul de mai jos.
0
7,322
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!