(VIDEO) Ineos Grenadier, offroader-ul construit în Franţa, cu motor BMW, e tot mai aproape de producţie

25 Februarie 2022, 20:51
Redacţia PiataAuto.md
Încă înainte de evoluţia actuală din Ucraina şi din Europa, au fost voci în lume care spuneau că lumea are nevoie în continuare de offroader-e 4x4 sadea, din cele construite să îndure şi să înainteze dârz. G-Class-ul ar putea, dar în ultimul deceniu a deveni o maşină aproape exclusiv de fiţe, cu excepţia unor versiuni militare. Land Rover Defender cel clasic a plecat din producţie, iar înlocuitorul său e o maşină bună, dar mult mai sofisticată. Doar Toyota mai produce, practic, asemenea maşini, cu mici completări de la alţi câţiva producători niponi. Iar acele voci spuneau că în lume sunt încă foarte multe locuri unde condiţiile de exploatare sunt dure şi e nevoie de maşini care să fie pur funcţionale şi durabile, şi nu foarte scumpe. Aşa a apărut ideea creării lui Ineos Grenadier.
Fondatorul mărcii e un miliardar britanic de fapt, Sir Jim Ractlife, care s-a pus pe treabă cam în momentul când a fost clar că următorul Defender va fi sofisticat şi că dispariţia celui precedent a lăsat un gol pe piaţă. Şi şi-a pus el în scop să creeze un asemenea offroader dur, practic şi durabil, mai bun decât Defenderul îmbătrânit, dar deloc fiţos şi sofisticat. Ratclife trăieşte în Monaco, iar când a auzit că Daimler nu prea are ce face cu vechea fabrică Smart din Hambach, le-a propus el s-o cumpere. Aşa că acest offroader dur de azi se construieşte la fabrica ce asambla anterior cele mai urbane şi finuţe maşini posibil. După o reconfigurare a liniei de producţie, evident.
De fapt, producţia propriu-zisă în serie va începe în iulie 2022. Până acum fabrica a produs doar câteva exemplare demo, de pre-producţie, pe care le-a înmânat primilor jurnalişti să le testeze n condiţiile unei foste mine şi a altor zone de offroad. Iar odată cu asta, au fost făcute publice mai multe informaţii despre substratul tehnic.
Vor exista două motoare la alegere, unul diesel şi altul pe benzină, dar ambele sunt de BMW şi ambele au 6 cilindri în lini şi 3.0 litri cilindree. E vorba de motoarele B57 şi B58. Dieselul va livra 249 CP, iar benzinarul — 281 CP. Acestea vor fi cuplate la o cutie automată cu 8 trepte de origine ZF.
Sistemul de tracţiune integrale şi întreaga inginerie cumulată a noului offroader, însă, a fost comandată la exact cei care au conceput cândva renumitul G-Class şi îl produc şi în prezent — austriecii de la Magna Steyr. Aceştia au gândit arhitectura sistemului 4x4, şi a suspensiei, tot ei au petrecut deja 1.8 milioane km de teste. Tot ei au avut un cuvânt greu de spus şi la designul final, asigurând maşini o gardă la sol de 264 mm, un unghi de atac de 35.5 grade şi o capacitate de a înainta prin ape de 800 mm. Desigur, vorbim de o construcţie pe cadru dur, cu demultiplicator de cuplu şi toate trei diferenţiale blocabile.
Iar interiorul promite a fi unul practic, cu multe comutatoare uşor de acţionat în condiţii dificile de înaintare. Deci, cumva totul păstrează un spirit de explorator adevărat.

Vezi mai jos unul din primele teste ale unui prototip Ineos Grenadier.
0
6,013
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!