(VIDEO) Istoria neştiută a lui Tatra MTX V8, singurul supercar al Cehiei, care putea atinge 265 km/h

20 Februarie 2022, 15:21
Ilie Toma
În ultimele luni am vorbit des despre modele fascinante Tatra, pentru că au o inginerie prea fascinantă, cunoscută prea puţin şi pentru că toate aceste articole s-au bucurat de o popularitate cu mult peste aşteptări în comunitatea noastră. Şi dacă am vorbit anterior despre maşini mai compacte sau adevărate limuzine lungi şi somptuoase, astăzi vorbim despre maşina care cu siguranţă e cea mai necunoscută Tatra creată vreodată: supercar-ul Tatra MTX V8 sau MTX Tatra V8, cum e mai numit uneori.
Iar maşina asta e magnifică încă de la prima vedere. Un design de supercar adevărat, cu faruri retractabile, un motor V8 răcit cu aer, montat în spate, o viteză maximă de 265 km/h şi chiar un record de viteză în palmaresul ei pentru cea mai mare viteză atinsă în distanţa de 1/8 milă. A fost primul şi singurul supercar conceput în Cehoslovacia, apoi în Cehia, şi a fost o creaţie cu o inginerie care trezeşte admiraţie şi azi!
Maşina asta, însă, spre deosebire de alte modele Tatra despre care am vorbit anterior, nu s-a născut în interiorul echipelor de designeri şi ingineri din uzină, ci în mintea renumitului designer ceh Vaclav Kral, supranumit uneori un Battisa Pinin Farina al Cehoslovaciei. Acesta avea legături cu cei de la Metalex, sau MTX pe scurt, un soi de companie-atelier creată în Cehoslovacia, specializată în modificări de maşini pentru destinaţii speciale şi motorsport. Compania devenise cunoscută pentru modificări de Skoda, Lada, producţii de buggy de cursă, dar şi Tatra. În special, exista un Tatra 623, care era un fel de safety car bazat pe Tatra 613-2 şi care avea un motor V8 mai mare şi mai puternic decât cel standard. Cei de la MXT visau să dezvolte într-o zi ceva mai mult din ingineria superbă a celor de la Tatra, pentru că ştiau că limitele sunt mult mai mari decât ceea ce lăsau autorităţile socialiste să se producă.
Designerul Vaclav Kral era împătimit de aceeaşi idee, pe care o discuta intens cu fiul său. Îşi doreau un supercar Tatra care să devină mândria Cehoslovaciei, îşi doreau un vârf al ingineriei şi şi designului. În septembrie 1986 Vaclav a conceput primul design al viitorului supercar Tatra. Era o maşină de 4.5 metri lungime.
Foto: Prima schiţă de design pentru Tatra MTX V8

Designerul a continuat să muncească alături de fiul său la perfecţionarea designului pentru a pregăti maşina de producţie. Cei de la MTX erau entuziasmaţi şi Vaclav primise toată susţinerea. Cei de la Tatra erau la fel de entuziasmaţi şi ideea comună era ca acest supercar să ajungă a fi lansat, pentru a fi produs ulterior de către cei de la MTX, dar fiind o Tatra, cu emblemă, motor şi inginerie şi făcând parte oficial din gama Tatra. Exista, totuşi, un anumit scepticism la Tatra vizavi de potenţialul de succes al unui asemenea model, dar era un scepticism determinat mai mult de frica de refuz din partea autorităţilor pentru un proiect atât de excentric şi de eventualele vânzări pentru un asemenea model, mai ales că la sfârşitul anilor 80 lucrurile începuseră a se schimba rapid la nivel politic şi social în Cehoslovacia.
După perfecţionare de design, cu mai puţine colţuri ascuţite, primul model în lemn, la scară 1:1, a fost construit în 1990, iar el a fost şi pentru a turna matricele cu care aveau să se producă ulterior piesele de caroserie. Până în 1990 a fost definitivată şi ingineria modelului, iar în 1990 a început deja la fabrica Tatra şi producţia pieselor pentru suspensie şi a motorului pentru viitorul prim prototip. S-a asamblat un exemplar de teste şi el a fost folosit pe parcursul anilor 1990 şi 1991 pentru teste interne atât la fabrica Tatra din Koprivnice, cât şi pe aeroportul Mosnov, pentru testarea la viteze mari, dar şi pe un circuit sportiv pentru performanţele de manevrabilitate. Iar în octombrie 1991, la salonul auto de la Praga, Tatra MTX V8 a fost prezentată oficial, către public, creând o profundă fascinaţie!
La nivel de inginerie, supercar-ul folosea componentele de suspensie de la Tatra 613, uşor adaptate pentru silueta şi dimensiunile maşinii. Motorul V8 a fost pus tot peste axul spate, ca la Tatra 613, dar el deriva din versiunea pusă pe acel safety-car, numit Tatra 623. Avea, aşadar, 3,919 cm cubi, avea două carburatoare şi două ventilatoare pentru răcirea cu el, poziţionate lângă fiecare din cele două locuri cilindrice. Motorul dezvolta 217 CP la 6,000 rpm şi era cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte.
Construcţia supercar-ului era una pe bază de structură tubulară, monococ, aşa cum se practica în general la multe supercar-uri ale vremii. Asta l-a făcut foarte uşor, cântărind doar 1,350 kg la gol. Versiunea prezentată cu design final avea 4.60 metri lungime, 1.17 metri înălţime şi un ampatament de 2.40 m. Aspectul maşinii era senzaţional şi, deşi designul în sine era original, creatorii său nu s-au ruşinat să preia anumite piese de la alte modele existente or de la furnizorii lor. Farurile retractabile faţă, de exemplu, erau preluate de la BMW Seria 8 E31, de exemplu, care se lansase în 1990!
Luminile mai mici, de poziţie, erau preluate de la Maserati Biturbo, jantele veneau de la OZ Racing, iar uşile de deschideau în sus, deci erau de tip foarfecă.
Interiorul poate părea un pic rudimentar azi, dar era oarecum în stilul altor modele focusate spre performanţă, cu multe indicatoare analogice circulare şi o concentrare spre esenţial, fără prea mult lux şi opulenţă.
Maşina putea accelera de la 0 la 100 km/h în 6.2 secunde şi prindea o viteză maximă de 246 km/h. Stai, păi cifra e diferită de cea din titlu, vei spune, şi e adevărat. Dar ajungem şi acolo.
Imediat după prezentare, supercar-ul ceh cu două locuri primise 200 de pre-comenzi! Era un succes uriaş, la care nu se aşteptase nimeni, nici măcar designerul său plin de entuziasm. Dar problemele financiare de la uzina Tatra erau deja apăsătoare şi un asemenea model nu putea fi pus în producţie prea curând la ei. MTX a mai produs un exemplar, de culoare albă, în 1991, primul fiind cel roşu, iar între timp tot pregătea producţia măcar în fabrica lor, deşi era clar că 200 de maşini dorite ar necesita o fabrică în toată legea, nu un atelier.
Dar creatorii acestui supercar ceh au mai surprins lumea o dată în 1993, când au mai produs un exemplar de culoare neagră şi au anunţat că au pus injecţie electronică Bosch pe acelaşi motor V8 răcit cu aer, iar astfel acesta a devenit capabil de 306 CP!
Acest exemplar putea accelera de la 0 la 100 km/h în 5.6 secunde şi atingea 265 km/h! Anume el a stabilit recordul de viteză de care vorbeam la început, ajungând la finalul distanţei de 1/8 milă cu o viteză de 210.895 km/h. Deci, efectiv după 200 metri de la start, maşina avea deja o viteză de 210 km/h!
Dar odată cu acest succes, a secat optimismul pentru a mai putea produce cu forţele proprii Tatra MTX V8. Nici Tatra nu o mai putea face, nici MTX. Cele trei prototipuri produse complet au fost vândute, la fel ca şi primul prototip incomplet, deja fără motor. A venit un investitor, care a cumpărat dreptul de a produce maşina şi matricele, spunând că o va pune în producţie el. Dar în scurt timp a anunţat că viitoarea sa fabrică a ars complet, iar în ea au ars şi acele matrice, iar asta a tăiat complet speranţa ca Tatra MTX V8 să mai fie produsă vreodată.
Două maşini fuseseră vândute în străinătate, iar una ajunsese la un muzeu din Cehia. Mai recent, toate 3 exemplare au fost reîntoarse în Cehia, aflându-se în muzeu şi în colecţii autohtone, şi asta pentru că în Cehia s-au găsit oameni care au plătit un preţ imens pentru ca aceste maşini simbolice pentru istoria ţării lor să revină în patrie, una din ele fiind cumpărată înapoi din Germania, de exemplu.
În Cehia, multă lume îşi aminteşte de Tatra MTX pentru că la acel moment era cunoscută de toţi şi a fost un model adorat de toată lumea. Prin urmare, nu e de mirare că şi în prezent ea e un simbol de nepreţuit pentru ceea ce însemna cândva ingineria auto a Cehoslovaciei şi Cehiei.
În 2010, exemplarul negru al lui Tatra MTX V8 a apărut şi în filmul muzical Runaway al lui Kanye West, ea fiind condusă de artistul american chiar în minutele de debut. De asemenea, includem mai jos şi un video filmat cu exemplarul alb, în care se aude elocvent sunetul acelui motor V8 răcit cu aer, pus pe această Tatra.
Foto: Tatra MTX V8 figurând în Runaway, filmul şi albumul lui Kanye West
0
8,656
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!