(VIDEO) Problemele motorului 1.4 Turbo de pe modelele Opel, în viziunea mecanicilor

13 Februarie 2022, 10:07
Redacţia PiataAuto.md
Motorul de 1.4 litri Turbo a fost unul din cele mai răspândite de pe modelele Opel din ultimul deceniu, în multe din ţările europene acesta fiind cel mai vândut benzinar pe modelele mărcii germane. Motorul are două nume de cod, A14NET şi A14NEL, şi s-a instalat pe Astra J, Insignia, Meriva B, Corsa D, Cascada, Mokka, Zafira Tourer. Deci, marea majoritate a modelelor acelei perioade, iar pe lângă modelele Opel s-a mai pus şi pe câteva modele Chevrolet din Europa.
Motorul are 16 valve, doi arbori cu came şi distribuţie cu lanţ. În mare parte, este un motor fără probleme majore la construcţia de bază, însă are nevoie de atenţie sporită la câteva particularităţi, neglijarea cărora poate duce la o exploatare în care acesta va tot continua să genereze erori Check Engine pe bord, va consuma benzină în cantităţi prea mari şi va funcţiona aritmic. Aceste probleme pot veni de la câţiva senzori şi supape, nu de la însăşi construcţia motorului.
Supapa absorber-ului este unul din cele mai sensibile elemente. Când iese din uz, atunci amestecul de ardere devine sărac, cu toate simptomele obligatorii — de la detonări neregulate la consum mărit de benzină. De obicei, această problemă e însoţită de aprinderea martorului Check Engine. E o supapă ce costă doar 25 dolari, dar e foarte importantă de a fi înlocuită la primele probleme.

Sistemul EGR generează alte probleme, în special de la o valvă care dirijează două circuite separate a acestui sistem. Atunci când apare defectul, valva poată lăsa ambele circuite deschise, ele comunicând unul cu celălalt. Probleme devin evidente imediat şi trebuie rezolvate prin înlocuirea acestei supape. Pe lângă asta, în acelaşi sistem mai există o altă valvă care dirijează fluxul de aer spre compresare, împreună cu un furtun, iar uneori această poate deveni neermetică şi lăsa aerul în direcţie inversă. Deci, aceste 3 probleme cu elementele auxiliare sunt generatoare de cele mai multe probleme la aceste propulsor.
Mai există situaţii în care motorul poate genera consum de ulei din cauza câtorva elemente, inclusiv a schimbătorului de căldură sau a membranei sistemului EGR. O altă problemă surprinzătoare poate veni de la pompa de răcire. Surprinzător, dar aceasta se uzează cam la 80 mii km şi trebuie schimbată, altfel răcirea motorului devine mai puţin eficientă până când pompa cedează cu totul.
Mai pot exista sunete de scârţâit din partea inferioară a motorului, care pot dispărea la cuplarea cutiei de viteze şi începerea mişcării. De fapt, problema e în elementele de etanşare a arborelui cotit.

Lista de probleme posibile continuă şi mai departe şi le poţi vedea pe toate, descrise minuţios, în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită.
2
18,734
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!