(VIDEO) Situaţie discutabilă la o intersecţie din Chişinău, cu săgeată verde pe fundal negru înainte, despre deplasarea înainte de pe ambele benzi

6 Februarie 2022, 09:41
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie filmată ieri în Chişinău de o şoferiţă, la intersecţia străzilor Constantin Stere şi Mihail Kogălniceanu, ridică într-un mod important o dilemă despre săgeata verde pe fundal negru şi dacă permite această săgeată deplasarea doar de pe banda dreaptă sau şi de pe banda din stânga. Ne-am propus să aducem împreună claritate acestei situaţii, conform regulamentului de circulaţie rutieră.
Mai exact, în Chişinău în ultimii ani au tot apărut săgeţi verzi pe fundal negru la anumite intersecţii, cu scopul fluidizării circulaţiei. La început au apărut doar săgeţi spre dreapta, şi regulamentul le viza doar pe ele. Apoi au apărut săgeţi simetrice spre stânga pe drumurile cu sens unic, unde virarea spre stânga putea fi făcută în aceleaşi condiţii şi regulamentul a fost din nou modificat. Apoi au apărut şi săgeţi înainte, la unele intersecţii în formă de „T” precum cea de ieri, care permit deplasarea înainte pe drumul care continuă înainte. Şi, din nou, regulamentul a fost iar modificat, pentru a include şi această situaţie, dar şi pentru a cizela articolele anterioare. Inevitabil, cu atât de multe modificări, s-au mai creat şi confuzii despre ce se poate şi ce nu.
Prima şi cea mai importantă regulă la toate săgeţile verzi este faptul că deplasarea pe direcţia săgeţii verzi, la culoarea roşie a semaforului, e permisă doar după oprirea la semafor şi cedarea trecerii pietonilor şi celorlalte vehicule, şi abia după asta se poate deplasa. Redacţia actuală a regulamentului spune că „după oprirea vehiculului la semnalul roşu, respectând măsurile de precauţie, este permisă deplasarea în direcţia săgeţii.”. Totodată, articolul 58 spune: „În cazul deplasării în direcţia săgeţii aplicate într-un semnal suplimentar al semaforului, concomitent cu semnalul roşu, conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor (pietonilor) care se deplasează din alte direcţii.”.

O a doua regulă importantă este că deplasarea pe direcţia săgeţii e un drept, nu o obligaţie. Chiar dacă ne deranjează că şoferul nu merge la acea săgeată verde, nu putem să-l claxonăm sau să-l impunem să meargă, regulamentul oferindu-i şi posibilitatea de a staţiona, dacă nu se simte încrezut, de exemplu.
Ce se întâmplă, atunci, în situaţia de ieri? Şoferiţa era staţionată pe banda stângă, de unde se poate merge şi la stânga pe Kogălniceanu, şi înainte, iar de pe banda alăturată doar înainte. Respectiv, exista şi o săgeată verde înainte. Şoferiţa a oprit la semafor pe banda stângă şi nu voia să meargă la săgeata verde, iar în spatele său un şofer a început a o claxona. Ea îşi motiva staţionarea prin faptul că deplasarea înainte e permisă doar de pe banda dreaptă, nu şi de pe banda ei. Acolo, pe banda dreapta, toţi se deplasau cu viteză înainte, fără a opri la semafor.

În fine, la verde şoferiţa a pornit, după care la următorul semafor şoferul a staţionat alături şi a urmat o discuţie între cei doi despre faptul dacă era sau nu permisă deplasarea de pe banda ei. Putem să menţionăm că discuţia s-a desfăşurat admirabil de decent, fără vulgarităţi şi fără o depăşire a unor limite de bun simţ. Aşadar, se putea merge înainte de pe banda stângă la acea intersecţie, sau nu?
Ei bine, în redacţia actuală a regulamentului de circulaţie rutieră, acesta spune că se putea. Articolul 20.9 a regulamentului, adăugat în această formă în anul 2017, spune:

„La intersecţia formată dintr-un drum continuu în îmbinare cu un drum din stânga, atunci când din dreapta semnalului roşu al semaforului instalat pe partea opusă drumului alăturat este amplasat panoul adiţional 6.23.6 cu o săgeată de culoare verde pe fundal negru, cu vârful înainte, după oprirea vehiculului la semnalul roşu, respectând măsurile de precauţie, este permisă deplasarea în direcţia săgeţii.”

Însă mai există un articol mare în regulament, care stipulează pe puncte ce se permite în cazul fiecărui tip de săgeată — spre dreapta, spre stânga şi înainte — e vorba de articolul 58.4.

Săgeata spre dreapta:

„În cazul în care la nivelul semnalului roşu, în dreapta acestuia, este amplasat un panou adiţional cu o săgeată de culoare verde pe fundalul negru, cu vârful spre dreapta, conducătorul poate să continue deplasarea în direcţia săgeţii la semnalul roşu, de pe banda de circulaţie din dreapta a carosabilului, doar după ce a efectuat oprirea. Totodată, conducătorul trebuie să nu creeze obstacole altor participanţi la trafic, să nu expună pericolului pietonii cu drept de circulaţie, care traversează carosabilul şi conducătorii de vehicule ce se deplasează la semnalul verde al semaforului.”

Săgeata spre stânga:

„Atunci când la nivelul semnalului roşu al semaforului cu trei culori, din stânga acestui semnal, este amplasat un panou adiţional cu o săgeată de culoare verde pe fundalul negru, cu vârful spre stânga, conducătorului i se permite la semnalul roşu virarea pe drumul cu sens unic la stânga, de pe banda de circulaţie din stânga a carosabilului, doar după ce a efectuat oprirea. Virând la stânga conducătorul trebuie să cedeze trecerea pietonilor şi conducătorilor de vehicule cu drept de circulaţie, ce se deplasează la semnalul verde al semaforului.”

Săgeata înainte:

„În cazul în care, la nivelul semnalului roşu, în dreapta acestuia, este amplasat un panou adiţional cu o săgeată de culoare verde pe fundal negru, cu vârful înainte, conducătorul poate să continue deplasarea în direcţia săgeţii, la semnalul roşu, doar după ce a efectuat oprirea şi, după caz, a cedat trecerea pietonilor şi/sau vehiculelor ce se deplasează la semnalul verde al semaforului.”

CONCLUZIE:

Deci, deplasarea doar de banda dreaptă sau doar de pe banda stângă a valabilă la săgeţile spre dreapta sau spre stânga, nu şi la cele cu direcţia înainte, dacă indicatoare de delimitare a circulaţiei pe benzi la intersecţie nu limitează cumva deplasările. Deci, efectiv, la intersecţia străzilor Kogălniceanu şi Stere şi la altele ca ea se permite deplasarea înainte de pe ambele benzi. Însă doar după oprire şi cedări. Şi, chiar dacă cineva nu continuă deplasarea, acesta nu trebuie claxonat sau forţat să o facă.

Vezi toată situaţia surprinsă ieri în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online
0
4,011
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!