(VIDEO) Un Chevrolet Corvette cu 6.2 litri V8 atinge 7.7 litri/100 km consum la un test de eficienţă pe autostradă în SUA

14 Februarie 2022, 14:03
Redacţia PiataAuto.md
Despre motoarele de cilindree mare se crede de obicei că acestea consumă inevitabil foarte mult, pe orice maşină ar fi puse. Tocmai de asta, de decenii încoace majoritatea motoarelor au tot mai puţini cilindri, capacitate cilindrică tot mai mică, iar aspirarea naturală a fost aproape total înlocuită de turboaspirare. De asta am ajuns să nu ne mai mirăm nici măcar la SUV-uri cu motoare de 1.2 litri, 1.0 litri sau chiar mai puţin. Un test de eficienţă din SUA, însă, demonstrează că lucrurile pot fi diferite în viaţa reală, decât ceea ce am fi tentaţi să credem.
Autorul experimentului de mai jos e specializat în tot soiul de teste de eficienţe în viaţa reală. Ideea lui e simplă — de obicei ia o maşină şi merge cu ea pe autostrăzile americane cu o viteză realistă pentru autostrăzile de acolo circa 71-73 mile pe oră, pentru a avea o medie de 70 mile pe oră cu tot cu eventuale încetiniri. Cifra echivalează cu circa 113 km/h şi e apropiată de limita legală de viteză în multe state din SUA. În acelaşi timp, e o viteză mai mare decât testele oficiale EPA, iar astfel intenţia e să obţină un consum bun, dar mai aproape de realitate. Şi tot ce face el e să conducă o maşină de stoc într-un tempo cât mai stabil, evitând accelerări şi decelerări bruşte.
Ei bine, un asemenea test de eficienţă cu un Chevrolet Corvette standard din 2020, echipat cu un imens motor V8 sub capotă, de 6.2 litri, de 502 CP (495 cp în unităţi americane), a scos la iveală un consum incredibil de decent. Graţie unui sistem de dezactivare a 4 cilindri la viteze constante, maşina a consumat 3.546 galoane de benzină pentru a parcurge 108.4 mile pe autostradă. Asta înseamnă 13.423 litri de benzină consumaţi pentru a parcurge 174.45 km. În cifre europene de consum, asta înseamnă 7.6945 litri/100 km sau, dacă e să rotunjim un pic, 7.7 litri/100 km!
Iar asta s-a produs cu un motor aspirat natural, fără turbine, fără sisteme mild hybrid sau orice altceva decât acel sistem de dezactivare al cilindrilor, momente în care motorului operează ca un V4, practic. Iar explicaţia e cât se poate de raţională, de fapt, totul constând în masa unui automobil şi forţa efectiv necesară pentru a menţine acea maşină la o anumită viteză. În acelaşi timp, probabil puţini proprietari de Corvette vor ajunge să conducă atât de domol pe autostrăzi, or, un Corvette e cumpărat de obicei pentru a scoate mai multă plăcere în condus. Dar, e admirabil cel puţin că acest V8 poate fi atât de eficient în consum.

Vezi întregul experiment de consum din SUA în video-ul de mai jos.
0
14,576
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!