Acest Porsche 911 Targa a fost maşina supremă a poliţiei din Olanda, iar acum e scos la vânzare

29 Martie 2022, 21:06
Ilie Toma
În multe ţări civilizate există maşini mai uzuale de poliţie, dar există şi acele exemplare de top, folosite fie pentru misiuni foarte protocolare, fie pentru misiuni unde e nevoie de rapiditate şi putere maximă. Iar poliţia din Olanda, în anul 1980, a avut un om foarte inspirat în postura de achiziţii, care a ales cam cea mai dorită maşină din acele timpuri din vestul Europei. Nu doar un Porsche. Nu doar un Porsche 911. Ci un Porsche 911 Super Carrera Targa! Da, maşină de poliţie în caroserie Targa!
Maşina a fost comandată nouă la uzină şi a venit în flota poliţiei de stat, numită Rijkspolitie în Olanda. A primit şi numele de cod de Alex 86, cu care era numită în comunicarea de pe staţiile radio, iar Alex 86 a devenit repede una din maşinile cele mai dorite în a fi conduse de poliţişti. E şi asta o metodă bună de a stimula poliţiştii, nu? Ajungi poliţist şi conduci un Porsche 911 SC Targa la muncă, iar când ajungi acasă, îi povesteşti cu un zâmbet semeţ copilului tău cum a fost ziua de azi. Iar când e întrebat la şcoală ce munceşte tatăl lui, puştiul răspunde fără întârziere „E poliţist, pe un Porsche 911!”.
Acest sportcar cu sirenă are un motor legendar de 6 cilindri boxer, de 3.0 litri, răcit cu aer, care scoate 188 CP. Cuplat la o cutie manuală de 5 trepte, pe o maşină atât de compactă, maşina asta prindea prima sută în mai puţin de 7 secunde şi a rămas în istorie ca unul din cele mai fiabile modele Porsche.
Dar, totuşi, maşina asta a muncit în poliţie, cu toate chinurile şi riscurile aferente acestei munci. Aşa că motorul de pe ea e cel de-al doilea la număr, împreună cu cutia de viteze, ambele având pe ea marcajele reînlocuirii făcute de uzină, la comanda poliţiei olandeze. Deci, la un moment dat pur şi simplu fabrica a preluat maşina şi i-a instalat un motor şi o cutie nouă, resetându-i atunci şi parcursul. Iar de atunci şi până în prezent, acest Porsche a parcurs doar 31,400 km.
Dar starea actuală a acestui exemplar nu e cea în care maşina s-a pensionat din munca de poliţie. Ea a fost restaurată începând cu anul 2021, fiind finalizată acum, în 2022. Are şi un certificat de la Porsche despre specificarea sa originală pentru forţele de poliţie din Olanda, iar orice colecţionar are astfel dovada unei poveşti foarte deosebite a acestui exemplar.
Porsche-uri de poliţie mai există. Însă în caroserie Targa, cu acel acoperiş posterior realizat din sticlă şi montant central, iar pe lângă asta şi într-o asemenea versiune clasică, echipată cu motor răcit cu aer — e o raritate absolută.
Maşina e expusă acum la o licitaţie online şi se va vinde pentru cel mai mare preţ oferit, iar la ora redactării acestui articol, miza cea mai mare era de 53,000 euro. Iar în preţ intră şi sirena albastră, şi tot echipamentul de poliţie, dar şi dreptul de a-l purta pe drumurile publice, însă nu şi de a-l folosi, fireşte.
Deci, dacă te-ai visat vreodată poliţist şi ai luat-o pe alt drum în carieră, maşina asta de colecţie ţi-ar putea îndeplini în cel mai frumos mod acel vis. Iar pe lângă asta, va fi întotdeauna un Porsche 911 legendar, cu o istorie specială şi inegalabilă, dar la fel de fascinant în inginerie şi plăcerea de a fi condus.
0
1,528
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!