Acesta e medicul din Islanda, care a avut toată viaţa doar Porsche-uri, începând de la un 944 la mâna a doua

28 Martie 2022, 16:22
Redacţia PiataAuto.md
Prin părţile noastre, portretul deţinătorului de Porsche e departe de a fi văzut în mod impecabil, din multiple cauze. Tot prin părţile noastre, ca un medic să poată deţine exemplare Porsche unul după altul, pe parcursul întregii sale vieţi, e încă un nivel la care am vrea să ajungem. Însă în multe alte ţări deţinerea de exemplare Porsche e o alegere făcută în primul rând datorită pasiunii pentru inginerie şi nu din dorinţa de a etala vreo formă de lux. Iar un medic cu o carieră admirabilă ar trebui să poată cu siguranţă să-şi permită achiziţia unor asemenea maşini. Faceţi cunoştinţă, acesta e Bjarni Elvar Petursson, un asemenea medic din Islanda.
Bjarni spune că a devenit pasionat de Porsche de pe vremea când era adolescent. La 17 ani era pe cale de a-şi luat permisul de conducere, când văzuse pe viu pentru prima dată un Porsche 944 şi 911. Acele maşini au devenit instantaneu visul său. Însă primul Porsche şi l-a putut cumpăra abia după 5 ani, când a absolvit stomatologia. Era un Porsche 944, cumpărat la mâna a doua.
Foto: Porsche 944, poză simbol

Au urmat ani de muncă în medicină, or, azi Bjarni e stomatolog practician, iar pe lângă asta e şi profesor universitar şi totodată şeful departamentului de reconstrucţie dentară din Islanda. Practic, se poate spune că e dentistul cu cel mai înalt rang ierarhic din Islanda, o ţară insulară cu o geografie cu totul specială, dar cu un nivel de trai admirabil, care-şi creează 100% din energie din surse regenerabile ale solului.
După acel Porsche 944 cumpărat la mâna a doua, Bjarni şi-a cumpărat în 2003 un Cayenne de primă generaţie, apoi a urmat un Porsche 911 Turbo, o Panamera şi un Macan. Doar Porsche-uri, deci, iar în 2020 şi-a cumpărat şi un Porsche Taycan Turbo S, cea mai puternică versiune a modelului electric.
Şi Bjarni spune că a aşteptat 4 ani cu nerăbdare ca acest model electric Porsche să ajungă în Islanda, dorind să-l cumpere încă de când abia conceptul fusese prezentat la un salon auto. De fapt, medicul a fost atât de nerăbdător să cumpere un Taycan, încât a fost primul din Islanda care a comandat şi primit un asemenea exemplar. Şi chiar dacă mai are câteva exemplare Porsche în garajul său, spune că Taycan a devenit foarte repede maşina de condus în fiecare zi.
Bjarni, născut într-un mic sat din Islanda, şi-a cumpărat o fermă în sudul insulei, unde are şi câţiva cai. Aşa că uneori, în week-end, merge din capitala Reykjavik spre ferma sa.
Iar drumul către fermă trece prin cele mai pitoreşti reliefuri imaginabile, de la gheizere până la lacuri, munţi şi chiar pe lângă vulcanul activ Fagradalsfjall. Prin urmare, e un traseu cu privelişti de vis, despre care spune că e păcat să nu-l parcurgi cu un Porsche.
Pentru el, condusul de week-end pe acest traseu e sesiunea sa de relaxare şi spa, care are loc la volan. E un drum despre care spune că-l ţine minte de mic copil, când îl parcurgea alături de tatăl său, în unele ocazii rare.
Şi chiar dacă foloseşte un Porsche electric în prezent, pasiunea pentru maşinile cu motoare cu benzină n-a devenit mai mică, spune medicul. Mai mult ca atât, în 2021 el şi doi colegi dentişti din Elveţia au terminat de scris împreună o carte ştiinţifică pe subiectul restaurărilor dentare, unde şi-au împărtăşit experienţa lor comună, pentru alţi profesionişti din acelaşi domeniu. Spune că nu au făcut-o pentru bani, pentru că din asemenea cărţi axate spre public strict profesionist nu se fac prea multe încasări. Totuşi, el şi cei doi amici ai său au decis ca toate încasările de la vânzările şi drepturile de autor din acea carte pe care au scris-o în trei să fie adunate într-un cont comun, de unde să fie cumpărat un Porsche 911 GT3, pe care să-l folosească fiecare din ei când va dori. Va fi un Porsche cumpărat din mărunţişuri adunat de către cei trei medici din vânzările acelei cărţi, cum ar veni.
Deci e tot un Porsche, Bjarni rămânând în continuare fidel pasiunii sale, doar că de această dată i-a inspirat şi pe amicii săi. Istoria acestui medic e una în măsură să inspire şi un pasionat de maşini, dar poate şi un tânăr aflat în momentul alegerii căii sale pentru carieră. Dar dincolo de toate, e şi o istorie a felului frumos în care ar trebui să poată trăi un medic în lumea civilizată.
0
4,218
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!