Acesta e un camion modern Tatra, pregătit să tracteze două remorci în Australia, cu o greutate totală de 90 tone

17 Martie 2022, 14:50
Redacţia PiataAuto.md
Australia e o ţară cu geografie foarte specială, având zone foarte rarefiat populate, cu multe întinderi imense, iar transportarea mărfurilor în cantităţi mari trebuie făcută mai optim decât în alte regiuni ale lumii. Iar asta a determinat clasificări mai relaxate în masa totală a camioanelor şi chiar permisiunea de a cupla nu doar o singură remorcă la un camion, creând efectiv adevărate trenuri de asfalt, unde camionul cu rol de cap tractor devine un soi de locomotivă.
Totodată, multe din drumurile des utilizate din interiorul ţării sunt adeseori acoperite cu nisip sau pământ de vânturi, fiind transformate efectiv în trasee de offroad. Toate astea pun sarcini suplimentare imense pentru camioanele folosite în Australia în asemenea scop, ele având nevoie de capacităţi sporite de trecere şi de putere suficientă ale motoarelor. Tocmai de asta, camioanele cehe Tatra, renumite pentru capacităţile lor de trecere, devin tot mai populare în ultimii ani în Australia, ajungând să fie înrolate şi în asemenea munci grele precum camionul despre care vorbim azi şi care a fost livrat de curând pentru a fi încadrat în munci intrigante.
E un camion Tatra Phoenix modern, cu 3 punţi şi cu un motor diesel răcit cu lichid, de 530 CP, cuplat la o cutie automată ZF Traxon. Toate 3 punţi sunt motrice, deci vorbim de o formulă 6x6. Munca acestui camion va presupune tractarea a până la 2 cisterne imense simultan, în care sunt stocate reziduuri lichide, or, compania care l-a cumpărat e una din cele mai mari din Australia în gestionarea deşeurilor periculoase de tot soiul. Cu alte cuvinte, acest camion Tatra va avea de transportat adeseori materiale cu clasificare drept periculoase pentru mediu, ceea ce înseamnă o atenţie şi mai mare şi o sarcină şi mai importantă încredinţată lui pe drumurile Australiei.
Iar camionul cap tractor, împreună cu cele două cisterne, au o masă totală de 90 tone, deci mai mult decât dublu faţă de standardele obişnuite ale Europei. Deşi întreaga garnitură e de lăţime standard, dat fiind că e vorba de două remorci şi o lungime uriaşă, putem vorbi despre asemenea transporturi ca despre cele agabaritice. Ah, da, ar fi cazul să spunem şi pe câte axe se sprijină cele 90 de tone propulsate de acest camion Tatra: sunt 11 axe în total, 5 la remorca a doua, 3 la remorca a 3-a şi 3 la camion. Numărul total de anvelope este de 42. Deci, misiune cu adevărat colosală pentru acest camion Tatra din Australia!
1
14,207
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!