După luni de amânări, noua fabrică Tesla din Germania a fost inaugurată de Elon Musk

23 Martie 2022, 09:53
Ilie Toma
După opt luni de amânări pentru tot soiul de autorizări şi proceduri birocratice, noua fabrică Tesla Gigafactory din Berlin a fost inaugurată aseară oficial de Elon Musk şi cancelarul german Olaf Scholz. Este prima fabrică Tesla în Europa şi reprezintă o investiţie de peste 5 miliarde de euro, fiind totodată cea mai mare investiţie într-o fabrică auto din Germania în istoria recentă a ţării.
La început, Tesla va produce aici Model Y, iar asamblarea a şi început deja, urmând ca primii clienţi să-şi primească în curând maşinile asamblate la fabrica din Germania. În prezent, fabrica are deja 3,000 angajaţi, iar capacitatea sa maximă presupune operarea cu un număr de 12,000 angajaţi şi un volum de producţie anuală de 500,000 de maşini electrice. Construcţia fabricii a durat doar 2 ani, ceea ce constituie un alt record pentru istoria recentă a Germaniei, o ţară pentru care industria auto e foarte importantă, dar totodată o ţară cu multe reglementări birocrate, care fac procesul de construcţie a unor asemenea fabrici unul foarte lung, ce durează de obicei 7-8 ani.
Ministrul Finanţelor din landul Brandenburg din Germania, Jorg Steinbach, implicat în procesul de atragere a celor de la Tesla încă de la început, a comentat pentru BBC inaugurarea fabricii Tesla în Germania, aducând şi o analiză foarte interesantă a întregului proces. În primul rând, a menţionat că prezenţa fabricii în Germania e în primul rând o victorie pentru Germania, pentru că Elon Musk ar fi putut construit o fabrică similară oriunde altundeva în Europa. Întrebat dacă industria auto germană nu va avea de suferit, el a menţionat că mai mulţi producători germani s-au complăcut în reticenţa de a investi în tehnologii de electrificare, iar inaugurarea fabricii ar trebui să le fie un semnal de alarmă, care să-i motiveze la concurenţă şi inovaţie, de care aceştia cu siguranţă sunt în stare.
Steinbach a mai menţionat că birocraţia germană a fost de multe ori piedica principală în procesul de construcţie, dar de fiecare dată a încercat să găsească soluţii legale rapizi, în strânse discuţii cu cei de la Tesla, ajungând la o relaţie aproape familiară cu cei de acolo, inclusiv cu Elon Musk, după cum spune ministrul. Statul Brandenburg, în special, are reputaţia de a fi foarte rigid în condiţii, foarte ezitant cu investitorii, motiv din care a pierdut în ultimele decenii multe oportunităţi. Tocmai de asta, pentru ministru, implementarea acestui proiect a fost un apogeu la care s-a implicat plenar pentru a-l transpune în realitate, încercând să demonstreze că se poate şi în acest land investi în proiecte mari şi inovative.
De asemenea, ministrul a comentat că timpul record de construcţie a fabricii Tesla a fost posibil datorită unei abordări extraordinare a lui Elon Musk personal şi a Tesla, care a ales să efectueze mai multe procese de construcţie şi omologare paralel, nu în consecutivitate, sub riscul şi garanţia financiară personală uriaşă, or, dacă o parte nu ar fi fost conformă şi ar fi trebuit reconstruită şi reaprobată, asta ar fi însemnat cheltuieli adiţionale uriaşe şi repetarea unor procese de construcţie. Cum spune chiar ministrul, companiile germane nu fac niciodată asta, preferând să aprobe totul pas cu pas, pe etape, iar astfel procesul se întinde până la 8 ani uneori. Ceea ce a făcut Tesla a fost un risc enorm, dar a redus timpul de la 8 ani la 2 ani şi, spune Steinbach, asta ar putea servi drept lecţie şi pentru alte companii germane, şi pentru birocraţia Germaniei.
Cert este că Elon Musk a fost fericit ieri, efectuând şi renumitul său dans, pe care-l execută în asemenea momente-cheie pentru dezvoltarea Tesla. Iar o asemenea fabrică uriaşă în Germania va însemna cu siguranţă multe comenzi şi locuri de muncă şi pentru o mulţime de alţi furnizori.
1
2,888
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!