E oficial, AvtoVAZ trece la producţia unui singur model, Lada Niva Legend

25 Martie 2022, 11:04
Redacţia PiataAuto.md
După anunţul de miercuri noapte a celor de la Renault privind oprirea producţiei la fabrica Renault de lângă Moscova, întreruperea oricăror activităţi industriale, inclusiv livrarea de componente pentru producţia Lada, şi căutarea soluţiilor de a ieşi din acţionariatul AvtoVAZ, toate produse în contextul războiului din Ucraina şi a valului de sancţiuni şi plecări ale companiilor internaţionale din Rusia, producătorul AvtoVAZ confirmă că trece la producţia unui singur model, singurul pe care-l poate produce fără componente Renault — Lada Niva Legend.
Niva Legend e versiunea clasică a Nivei, în prezent existând şi o versiune modernizată, bazată pe o altă modernizare făcută mai bine de un deceniu în urmă de General Motors, când începuse să producă modelul Chevrolet Niva. Ulterior AvtoVAZ a primit înapoi dreptul de a folosi marca Niva, pe care-l vânduse anterior, dar şi dreptul de a produce modelul Chevrolet Niva, căruia i-a aplicat un facelift care să semene cu Toyota RAV4 şi l-a numit Niva Travel. Se pare că nici măcar acest model nu poate fi deocamdată produs fără componente externe, aşa că AvtoVAZ va produce în viitorul apropiat un singur model, Niva Legend cea clasică.
Mai mult ca atât, va lucra doar o singură fabrică din Togliatti, la capacitate redusă, şi va funcţiona doar 4 zile, pentru că în aprilie toţi angajaţii sunt trimişi în concediu, AvtoVAZ luând anterior o decizie de a muta concediul din august pentru aprilie pentru a mai aduna componente. Concediul va dura până la 24 aprilie, deci de azi şi până la 24 aprilie AvtoVAZ va mai funcţiona doar aceste 4 zile următoare şi va produce doar Niva. Însă, dată fiind situaţia actuală, cu plecarea Renault din Rusia, e puţin probabil ca după 25 aprilie AvtoVAZ să aibă prea multe spaţii de manevre fără componente Renault. Mai mult ca atât, acum oficialii fabricii au anunţat că au dificultăţi şi de la Bosch, care nu le mai livrează componente electronice, inclusiv sisteme ABS şi ESC.
Apropo, Bosch şi Daimler au inventat sistemul ESC cândva, după care Bosch a cumpărat de la Daimler drepturile complete intelectuale. Aşa că azi, toate sistemele de stabilizare ESC din lume, inclusiv cele numite ESP la modelele grupului Daimler sau altfel la alţi producători, sunt produse direct sau indirect de Bosch. Fără aceste componente, practic nici o maşină nu poate avea sistem de stabilizare electronică şi nu poate fi conformă standardelor moderne de siguranţă.
0
8,360
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!