La 3 zile după ce a reluat producţia la fabrica din Moscova, Renault anunţă, totuşi, că opreşte activitatea sa în Rusia

24 Martie 2022, 10:48
Redacţia PiataAuto.md
În contextul războiului din Ucraina, sancţiunilor impuse Rusiei şi valului de plecări ale companiilor internaţionale din Rusia, Renault a fost singurul producător occidental, care a sfidat tendinţa generală acum 3 zile, când a anunţat că a repornit producţia la fabrica sa din Moscova, iar o fabrică a AvtoVAZ a reluat producţia altor modele Renault. Pe lângă faptul că Renault are o fabrică proprie în Moscova, grupul francez mai e şi acţionar majoritar la AvtoVAZ, cu aproape 70% din acţiuni. Prin urmare, spuneam atunci că Renault e sub presiuni majore de a nu pleca din Rusia, întrucât plecarea lor ar însemna şi prăbuşirea AvtoVAZ în colaps, cei de la AvtoVAZ declarând că fără Renault mai pot produce doar Lada Niva. Totuşi, evoluţia din ultimele zile la nivel internaţional a determinat compania franceză să renunţe la ideea sa iniţială şi să anunţe oprirea activităţii sale din Rusia.
După ce Renault a repornit producţia în Rusia, valul de critici în adresa companiei franceze la nivel internaţional a fost unul nemaivăzut, atât din partea oficialilor din diferite ţări, cât şi din partea publicului. Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, spre exemplu, a făcut apel la un boicot global al Renault, iar preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a acuzat Renault că, prin activitatea sa din Rusia, finanţează războiul şi toate crimele asociate lui.
În urma valului imens de critici, aseară Renault a venit cu un comunicat oficial, prin care a anunţat că opreşte activitatea fabricii sale din Moscova pe termen nedeterminat. Renault şi-a revizuit ieri şi perspectiva financiară pentru acest an în scădere, fapt care denotă o decizie mult mai de lungă durată, iar în anunţul Renault se menţionează că se încetează toate activităţile industriale din Rusia.
De asemenea, Renault a anunţat că a pornit un proces de estimare a opţiunilor posibile pentru a scăpa de acţiunile pe care le are în AvtoVAZ. Compania franceză a mai anunţat că va acţiona „responsabil” faţă de cei 45,000 de angajaţi ai săi din Rusia.
0
2,170
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!