Renault a repornit producţia la fabrica sa din Rusia, acţionând diferit faţă de alţi producători

22 Martie 2022, 09:47
Redacţia PiataAuto.md
De la începutul războiului din Ucraina şi valului de sancţiuni ce a urmat pentru Rusia, practic toţi producătorii occidentali ce aveau fabrici în Rusia fie au anunţat ieşirea totală din Rusia, fie întreruperea livrărilor de componente pentru maşinile produse acolo, fie cel puţin sistarea producţiei pentru un termen nedeterminat. Aşa a făcut şi Renault, care a oprit producţia la fabrica sa de lângă Moscova, oprind totodată furnizarea de componente pentru modelele Lada şi determinând şi oprirea producţiei la fabricile AvtoVAZ. Ieri, însă, Renault a repornit producţia la fabrica sa din Rusia, sfidând tendinţa urmată de ceilalţi producători occidentali.
Conform reprezentanţilor din Rusia ai fabricii, producţia a demarat cu modelele Renault Duster, Arkana şi Captur, dar şi un model numit Nissan Terrano şi construit pe platforma tehnică a primei generaţii Duster. Conform managementului local al uzinei, linia de asamblare ar lucra în regim de capacitate normală.
Mai mult ca atât, tot ieri ar fi fost relansată şi producţia modelelor Renault produse la fabricile AvtoVAZ, şi aici ne referim la Sandero şi Logan. Pe aceeaşi linie de asamblare, cu componente similare, se produc şi modelele Lada XRay şi Largus, ceea ce ar putea însemna că în curând vom auzi şi despre modele cu emblema Lada, a căror producţie a reînceput cu ajutorul Renault.
Foto: Fabrica Renault de lângă Moscova

De mai mult timp se vorbeşte că Renault ar fi sub o presiune imensă de a nu pleca din Rusia, întrucât plecarea sa ar determina nu doar pierderea cotei de piaţă şi a cotei în acţionariatul AvtoAZ, ci şi prăbuşirea AvtoVAZ, singurele modele care ar putea fi produse în lipsa componentelor Renault fiind arhaicele Niva Legend şi Niva Travel. Se pare că Renault a cedat presiunilor şi a ales calea de încerca să mai lucreze în Rusia. Cum va fi văzut gestul său la nivel internaţional — rămâne de văzut, dar deocamdată e clar că în ultima lună preţul unei acţiuni a grupului Renault a scăzut de la 33.57 EUR la data de 22 februarie până la 23.18 EUR la data de 21 martie, pierzând aproape 31% din valoare.
1
3,560
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!