Service-urile oficiale din Rusia au început a folosi piese neoriginale şi chiar la mâna a doua pentru reparaţii

29 Martie 2022, 09:33
Redacţia PiataAuto.md
Valul de sancţiuni aplicate Rusiei în contextul războiului iniţiat în Ucraina începe a avea un efect major în stocurile de piese auto şi consumabile ale service-urilor din Rusia, chiar şi a celor oficiale. Chiar dacă anterior mai mulţi producători care se retrăseseră din Rusia menţionau că vor continua să-şi onoreze obligaţiunile ce le revin în perioada de garanţie, se pare că pentru toţi ceilalţi nu mai există piese la multe mărci. Prin urmare, până şi service-urile oficiale au început a informa clienţii că le pot efectua mentenanţa tehnică doar cu piese neoriginale, iar în unele cazuri chiar şi cu piese deja folosite, la mâna a doua.
Informaţia se conţine într-un studiu expres făcut de Asociaţia Dealerilor Auto din Rusia, făcut săptămâna trecută pentru a identifica problemele apărute în contextul sancţiunilor. Studiul menţionează că deja săptămâna trecută se atesta insuficienţă acută de piese la service-urile oficiale ale mărcilor Skoda, VW, Mazda, Subaru, Mitsubishi, Jaguar, Land Rover, Mercedes şi BMW.
În cazul VW, de exemplu, practic toate service-urile duc lipsă de filtre originale de ulei şi de admisie, plăcuţe de frână, ba chiar şi uleiurile originale pentru cutia de viteze DSG lipsesc. În cazul modelelor compacte BMW şi Mercedes, service-urile nu pot repara cutiile automate pentru că nu au piese de schimb.
Pe fundalul acestor lipsuri, unele din care încă mai sunt calificate drept temporare, studiul asociaţiei a relevat fenomenul în care foarte multe service-uri oficiale au început a le propune clienţilor efectuarea mentenanţei tehnice cu uleiuri şi filtre neoriginale. Asta n-ar fi atât de grav, dacă în cazul unor reparaţii ce necesită înlocuirea unor componente nu s-ar fi atestat deja cazuri în care service-urile le propun clienţilor montarea de piese neoriginale şi chiar deja folosite şi scoase de pe alte maşini. Se operează atât cu piese demontate de pe maşini aflate în proces de dezasamblare, cât şi cu piese uzate, care ar fi fost „restaurate”.
În acest context, studiul aminteşte că asemenea practici sunt neconforme cu reglementările legale şi estimează că în curând va izbucni un val de procese de judecată din partea clienţilor nemulţumiţi în adresa service-urilor oficiale.

Notă: Imaginile folosite sunt cu titlu de simbol
0
2,026
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!